Aftalen i den grønne trepart omkring kommende CO2-afgifter for landbruget er et kompromis, men også en aftale med et afgørende aftryk fra landbruget, lyder det fra formand i Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, der har været landbrugets repræsentant i forhandlingerne.
Det er en aftale, som er epokegørende for Danmarks klimaindsats og for vores fælles natur. Og det er en aftale, som sætter rammerne for dansk landbrug og Danmarks fødevareproduktion i mange år frem
Sådan siger Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard Landbrug & Fødevarer om den aftale, der forleden blev indgået som et resultat af den grønne trepart.
Han vurderer, at aftalen øger klarheden, når det kommer til væsentlige dele af landmændenes rammevilkår.
- Landmænd og virksomheder i fødevareerhvervet har ventet og ventet. Først på en ekspertgruppe og senest på treparten. Nu er ventetiden ovre og vi får nu markant større sikkerhed, når det kommer til vores rammevilkår, lyder det fra formanden.
Savner grønne visioner
Mens parterne i den grønne trepart er tilfredse med aftalen, er reaktionen hos Økologisk Landsforeningen noget køligere.
- På trods af, at det er godt, at der endelig er kommet klarhed om afgiften, så er det ikke godt nok. Samlet set er det en aftale, der har alt for meget fokus på ny teknologi, frem for at gribe chancen for en nødvendig grøn omstilling, en pris som betales af både dyr og natur, siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening.
Hun noterer sig do samtidig, at treparten anerkender økologiens værdi for biodiversitet, dyrevelfærd og det rene drikkevand, ligesom økologi altid har været et virkemiddel i vandmiljøplanerne.
- Det er glædeligt, at parterne i treparten har lyttet til os, og anerkender vigtigheden af at sikre handlemuligheder og bedriftsnære resultater i det klimaregnskab, der ligger til grund for afgiften, samt at det kan komme på tale at hæve det økologiske arealtilskud, siger Sybille Kyed.
Vil reducerer sig ud af afgift
Ude hos landmændene er reaktionerne forskellige, men hos flere, er der dog en vis lettelse over, at aftalen nu er faldet på plads, og man dermed nu kender indholdet.
Blandt dem er landmand Claus Fenger ved Odder, der med en kvægbedrift med 535 køer, står til at blive omfattet af afgiften.
Han håber dog helt at kunne undgå afgiften.
- Jeg havde helst undgået en afgift. Men nu har man besluttet en afgift på de biologiske processer. Jeg skal have reduceret mig ud af det, så jeg ikke skal betale de penge, siger Claus Fenger til DR Østjylland.
Hos landmandskollegaen og formand for Vejle-Fredericia Landboforening, Nis Hjort, er fornemmelsen den samme omkring den grønne trepartsaftale.
- Jeg tror at mange medlemmer godt kan se, at vi fra landbruget træder ind og er med til at løse de store samfundsudfordringer, siger Nis Hjort til DR Nyheder.
Den grønne trepart har bestået af regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening.
Den grønne trepartsaftale skal nu forhandles af regeringen og de øvrige partier i Folketinget. Vurderingen er, at en aftale politisk vil være på plads og vedtaget inden sommerferien.
Grøn trepartsaftale
En CO2-afgift på landbrugets biologiske processer.
120 kroner per ton CO2 fra 2030 og hæves til 300 kroner i 2035.
Støtte til at plante skov på 250.000 hektar landbrugsjord frem mod 2045.
Støtte til at udtage 140.000 hektar lavbundsjorde frem mod 2030.
Jordopkøb med henblik på at reducere udledning af kvælstof.
Der indføres en fond på 40 milliarder kroner til indsatserne.