Klimaaktivister dropper sultestrejke

Otte dage. Så længe varede den sultestrejke, som 11 aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse satte gang i i sidste uge. Men tirsdag sluttede strejken.

Forhandlingerne om den grønne skattereform har ikke alene været omgærdet af hemmelighedskræmmeri blandt de forhandlende parter. Omkring magtens centrum har der været flere forskellige former for protestaktioner, senest en sultestrejke blandt 11 aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men måske har sulten meldt sig, i hvert fald stoppede sultestrejken tirsdag.

- I går tog vi den svære beslutning om at stoppe sultestrejken. Selvom min krop stadig er mærket efter strejken, ved vi, at vores indsats har haft en betydelig effekt. Forhandlingerne foregår nu med en klar bevidsthed om, at det er vores fremtid, der står på spil, siger Laurits Winther, sultestrejkende og aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse, i en pressemeddelelse.

Under strejken har Den Grønne Ungdomsbevægelse været i tæt dialog med ledende politikere, herunder trepartsminister Jeppe Bruus samt repræsentanter fra Radikale Venstre, SF, Socialdemokratiet, Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet.

Under møderne har bevægelsen blandt andet sat fokus på behovet for at inkludere sojaimport i forhandlingerne og sikre en omstilling, der beskytter mindre landbrug. Disse samtaler har allerede haft en konkret indflydelse, hvor ministeren har lovet at undersøge, hvordan småskala-landbrug kan prioriteres.

Minister blev chikaneret

Under en debat i TV2-programmet Go’ Aften Live, indrømmede trepartsministeren ifølge bevægelsen desuden, at trepartsaftalen i sin nuværende form mangler en reel inddragelse af unge stemmer, og at aftalen i højere grad er fokuseret på kvælstof end klima.

Ifølge Ungdomsbevægelsen har man fået over 6000 støtteunderskrifter i løbet af den seneste tid. Man oplyser, at det er planen at fortsætte protestaktiviteterne den kommende tid.

Den grønne trepart har flere gange været genstand for demonstrationer. Det kom blandt andet til udtryk, da Landbrug & Fødevarer i september afholdt såkaldt høstfest med deltagelse af blandt andre trepartsminister Jeppe Bruus (S) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). Ved den lejlighed prøvede aktivister at overdøve trepartsministeren, da han holdt en tale til de forsamlede.

Den Grønne Ungdomsbevægelse kæmper for en CO2-afgift på 1500 kroner i 2030.

Læs også