Naturstyrelsen køber landbrugsejendomme i Vestsjælland
For at mindske landbrugets klimaaftryk opkøber Naturstyrelsen lavbundsjord – senest 210 hektar i Gørlev i Vestsjælland, og det er Naturstyrelsens hidtil største køb øst for Storebælt.

Tjørnhøjsvej 35 ved Gørlev er blevet købt af Naturstyrelsen. Foto: EDC Landbrug Poul Erik Bech
Naturstyrelsen har knap 2,5 milliarder kroner til at udtage 18.500 hektar lavbundsjord for at mindske landbrugets klimaaftryk. Et af værktøjerne er at købe dyrkbar jord som kompensation til landmænd i den frivillige udtagningsordning.
EDC Landbrug Poul Erik Bech har netop formidlet salget af 210 hektar i Gørlev til Naturstyrelsen, som i den forbindelse indtil videre er deres største køb øst for Storebælt. Der er tale om en landbrugsportefølje med to landbrugsejendomme, herunder tre beboelser på Ågårdsvej 13, Tjørnhøjsvej 35 og Kvægholm 4 i Gørlev.
- Vi har i Naturstyrelsen købt de tre landbrugsejendomme i Gørlev, da vi helt konkret køber erstatningsjord til de lodsejere, som har vist interesse i at indgå i den frivillige ordning om at udtage lavbundsjord, fortæller Jan Søndergaard, projektleder i Naturstyrelsen Midtsjælland.
- Vi har, fortsætter han, forberedt os i flere år, og vi er nu for alvor ved at gennemføre flere projekter. Købene i Gørlev er det største opkøb af landbrugsjord øst for Storebælt, hvor vi indtil videre ellers kun har opkøbt mindre landbrugsejendomme.
Bytte- og kompensationsjord
Det er et større puslespil at få tingene til at gå op i en højere enhed, oplyser Jan Søndergaard.
- Vi har en ønskeliste fra lodsejere, der ønsker at indgå i lavbundsjordsordningen ud fra principperne om jordfordeling og de gældende takster, som fungerer fint og fair. Vigtigst for landmanden er at få god, dyrkbar jord, men geografi og nærhed spiller også ofte en rolle, og for nogle er det relevant, at der er driftsbygninger m.m., siger han og tilføjer:
- Vi har en stor projektlederrolle i at få det hele til at gå op, så landmandens ønsker kan indgå i de frivillige aftaler – og interesserede landmænd er altid meget velkomne til at kontakte os, så vi kan indgå i en dialog om mulighederne.
- Naturstyrelsen ejer kun jorden midlertidigt, og produktionen på bedrifterne fortsætter som normalt undervejs. Vi ombytter det, vi kan, så hurtigt vi kan, og er der for eksempel bygninger tilbage eller restjord, sælger vi det hurtigt igen i et offentligt udbud, forklarer Jan Søndergaard og påpeger, at Naturstyrelsen »helt generelt er en af de store aktører i den grønne trepart«.
- I Naturstyrelsen har vi en omfattende opgave med at støtte landets kommuner ved at gennemføre projekter i deres arbejde med den grønne omstilling. Det er i sidste ende kommunerne, som har ansvaret for, at omlægningsplanerne i den grønne trepart vedtages og gennemføres, så her støtter vi kommunerne og står til rådighed med vores viden på området, slutter Jan Søndergaard.
Naturstyrelsen køber til markedsværdi
Det er Frank Poll, landbrugschef i EDC Landbrug Poul Erik Bech, som har formidlet salget af de vestsjællandske landbrugsejendomme, og han oplyser, at salget gik rimeligt hurtigt trods sagens kompleksitet.
- Der er altid mange forhold, der skal på plads i en landbrugshandel. Der var tre andre købere med i opløbet, så interessen var stor. Det er vigtigt at pointere, at Naturstyrelsen naturligvis køber landbrugsejendomme til markedsværdien som alle andre, fortæller Frank Poll og tilføjer:
- Vores arbejde som mæglere er altid at få de bedst mulige betingelser til sælger. Vi tilpasser altid salgsstrategien i samarbejde med sælger for at opnå det bedste resultat – hvad enten det er samlet salg, opdeling af jorden eller separat salg af ejendommene.
Frank Poll oplyser i samme forbindelse, at EDC Landbrug Poul Erik Bech også lige har solgt en landbrugsejendom på 55 hektar til Styrelsen for Grøn Arealomlægning.
- Den grønne trepart og styrelserne, der opkøber landbrugsjord og kapitalstærke landmænd, virksomheder og investorer, der ønsker at købe landbrugsejendomme, er med til at fastholde en høj efterspørgsel og gunstige priser på landbrugsejendomme i markedet, fortæller Frank Poll.