- Dansk landbrug skal tiltrække flere unge klimahjerner, der skal sikre dansk landbrugs konkurrenceevne fremover. Sådan lød det i en videohilsen fra fødevareminister Rasmus Prehn (S), i forbindelse med Tænketanken Frejs stort anlagte klimadag forleden på Møllerup Gods ved Rønde på Djursland.

Klimadagen var målrettet de unge, og 255 landbrugselever fra en række landbrugsskoler og ungdomsuddannelser deltog i klimadagen, hvor en stribe indlægsholdere gav deres indspark til klimaindsats og fokus i landbruget.

Også de unge selv var aktive på dagen, hvor de på tværs af skoler og uddannelsesretninger havde meldt sig til forskellige workshops. Blandt de deltagende skoler og erhvervsakademier var landbrugsskolerne: Høng, Dalum, Gråsten, Bygholm, Asmildkloster, Grindsted samt Nordjyllands Landbruggskole. Derudover deltog der elever fra Erhvervsakademi Århus samt UCL.

Pas på lejrbålseffekten

- Det er vigtigt at forstå, at ingen brancher går fri af klimadagsordenen. Sådan lød indgangen og konstateringen fra klimadagens første indlægsholder, Niels Skovgaard, der er formand for LandboUngdom.

Han noterede sig samtidig, at der allerede er sket meget på klimaområdet i relation til landbruget og fødevaresektoren.

- Der er sket utrolig meget på klimaområdet. Det er gået fra græsrodsbevægelse til klimalov. Markedet løser det for os på sigt, og vi skal spille med, lød det blandt andet fra Niels Skovgaard, der mener Danmark som udgangspunkt står stærkt, når man ser på landbruget.

Egen rådgivning og ejerskab over sine egne andelsselskaber, Niels Skovgaard ser som en styrke, men som kan blive et problem, hvis man ikke er opmærksom:

- Det er det jeg kalder lejrbålseffekten i landbruget. Når der er udfordringer, sætter vi os ofte sammen med dem vi ligner og er enige med. Vi unge skal forstå, at den der får succes, er den, der tør vende sig væk fra bålet.

Niels Skovgaard tror fremtidens landbrug kommer til at handle om højværdiprodukter med mindre kød og flere planter til et generelt mere biobaseret samfund, hvor det der produceres i landbruget, skal være bionedbrydeligt og ikke skade miljøet.

Grønt klimaværktøj til landbruget

ESGreen Tool er et grønt klimaværktøj, som Seges Innovation har udviklet til landbruget. Værktøjet skal give landmændene mere præcise data på deres bedrifts CO2-udledning, og dermed yde dem hjælp til at se, hvor de kan reducere udledningen meest muligt i relation til eksempelvis vandmiljø, biodiversitet, klimapåvirkning, markjord, husdyr og ressourcer.

I forbindelse med klimadagen gav klimachef hos Seges, Hans Thysen, et indblik i ESGreen Tool, og de muligheder og visioner, det giver mulighed for i forbindelse med landbruget.

Han konstaterede at det er CO2-udledningen med den efterfølgende drivhuseffekt, der har været drivkraften for udviklingen af klimaværktøjet.

- Hele verden skal bidrage til at gøre noget, konstaterede Hans Thysen, der mener at Danmark kan vise vejen for andre fremadrettet.

Ikke mindst med de klimareduktionsmål for landbruget der politisk er sat for erhvervet med 50 – 55 procents reduktioner, og hvor Danmark indenfor landbruget kommer til at gå i front.

Og her mener Hans Thysen, at ESGreen Tool er det perfekte værktøj at gøre brug af.

- I skal bare gå i gang med at bruge det, og I kan ikke gøre noget galt. Fordelen er at det kan tilpasses den enkelte ejendom, lød det fra Hans Thysen, der mener at klimaværktøjet ikke mindst også bliver relevant i forbindelse med kommende CO2-afgifter og grøn skat på landbruget, som der politisk er fokus på.

Klimadagen bød foruden indlæggene fra Hans Thysen og Niels Skovgaard, også på indlæg fra Nykredit og brødfabrikanten Schulstad.