I dag for 15 år siden blev ideen til forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad født. I dag er Stop Spild Af Mad fra jord til bord en omfattende folkebevægelse, som også når ud over landets grænser.

Og arbejdet har båret frugt. Stor set hele den danske befolkning har i dag øget fokus på madspild. Ifølge den nyeste gallupundersøgelse fra Kantar Public for Stop Spild Af Mad angiver hele 94 procent af danskerne, at der er kommet mere fokus på madspild i dag end for 15 år siden. Kun tre procent svarer »nej« og tre procent svarer »ved ikke«.

Stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad og idékvinden til bevægelsen, Selina Juul, glæder sig over udviklingen:

- Jeg husker, at der for 15 år siden stort set ikke var nogen, der snakkede om madspild. I dag er kampen mod madspild cementeret og forankret hos danskerne og er blevet en konkurrenceparameter hos virksomhederne. Men vi er ikke i mål endnu, da der fortsat eksisterer et for stort madspild i Danmark - så vi stopper ikke foreløbig.

Den positive udvikling glæder økonomiminister Troels Lund Poulsen (V). Han var den første danske politiker i nyere tid, som gik ind i kampen mod madspild. Som daværende miljøminister inviterede han Stop Spild Af Mad til møde, og åbnede dermed den politiske dør for forbrugerbevægelsen.

- Der er slet ingen tvivl om, at vi danskere i dag har en helt anden opmærksomhed på madspild end for 15 år siden. Det har Stop Spild Af Mad sin del af æren for, og jeg er stolt af, at jeg var med til at skubbe på for, at vi fik sat fokus på det, der var og er et stort problem. Og jeg håber, at vi i de næste år får taget nye landvindinger i den retning, siger Troels Lund Poulsen.

Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad var de første to organisationer, der for alvor fik gang i diskussionen om madspild. I 2006 gennemførte Landbrug & Fødevarer således de første beregninger på husholdningernes madspild.