Energistyrelsen har modtaget ni ansøgninger fra en række selskaber, der ønsker at undersøge muligheden for at lagre CO2 i undergrunden i udvalgte områder på land. Dermed er planerne om lagring af CO2 på land i den danske undergrund kommet nærmere en realisering.

Fem danske områder på land er identificeret som potentielt velegnede til sikker lagring af CO2 langt under jordens overflade. Nu skal områderne undersøges yderligere med henblik på eventuel lagring.

Formålet er at lagre den CO2, som vil blive fanget fra skorstene på for eksempel forbrændingsanlæg eller større virksomheder, der udleder store mængder drivhusgasser.

Tilladelserne til at undersøge undergrunden bliver i første omgang givet i op til seks år med mulighed for forlængelse til i alt ti år.

Udbuddet gælder for fem områder omkring hrnholdsvis Gassum, Havnsø, Rødby, Stenlille og Thorning.

Områderne er udpeget af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus), fordi de geologiske forhold i netop de områder er særligt velegnede til lagring af CO2 i undergrunden.

Aktørerne, der har ansøgt, er:

Et konsortium med Equinor Low Carbon Solutions Denmark A/S og Ørsted Carbon Solutions A/S, et konsortium med Wintershall Dea International GmbH og INEOS E&P A/S, CarbonCuts A/S, Carbon Vault Denmark ApS, Capio Danmark Holding II ApS, Gas Storage Denmark A/S, Storegga Geotechnologies Limited.