I starten af oktober udkom FN’s klimapanel med en ny rapport om den globale opvarmning, som peger på at begrænsning af global opvarmning kræver vidtrækkende omstillinger uden fortilfælde af enhver side af samfundet.
Omdrejningspunktet for det globale P4G-topmøde i morgen er netop løsninger, der adresserer de globale udfordringer på klima-, miljø- og fødevareområdet.

Blandt deltagerne på P4G-topmødet er blandt andet hollandske Paul Polman, CEO i Unilever, der er verdens største producent af dagligvarer, danske Peder Holk, CEO i Novozymes, der laver enzymer og mikroorganismer til fødevarer og Agnes Kalibata, præsident for alliancen Africa Green Revolution, der støtter små landbrug i en række afrikanske lande samt Birgitte Qvist-Sørensen, Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær.

- Det er absurd, at så mange mennesker mangler mad, samtidig med at op mod en tredjedel af verdens fødevarer går til spilde. 12 procent har ikke adgang til rent drikkevand, og der er behov for nytænkning og handling. Bæredygtig fødevareproduktion og forbrug samt adgang til vand har afgørende betydning vores sundhed, miljø, natur og klima, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Fokus på vand og madspild
Han er fredag vært for to tema-sessioner om henholdsvis vand og landbrug og fødevarer, hvor der er fokus på rent vand, vandspild, afskovning, madspild og fødevaretab, fødevareforsyningssikkerhed, underernæring, plastik, landbrug og klimainvesteringer. Omdrejningspunktet er offentlige-private partnerskaber som virkemiddel til at udvikle og udbrede bæredygtige og markedsbaserede løsninger. Danmark har en lang tradition og erfaringer med offentlig-privat samarbejde, og disse vil også blive bragt i spil.

- Det er i virkeligheden en slags gruppearbejde, som man husker det fra folkeskolen, hvor vi gerne vil have repræsentanter fra erhvervslivet til at tænke i nye løsninger sammen med repræsentanter fra myndigheder, investeringsfonde og interesseorganisationer. Det har vi gjort i årevis i Danmark, og det skal udbredes mere på globalt plan, så vi kan opnå endnu bredere forankring af arbejdet med at indfri FN’s Bæredygtighedsmål, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Et af de partnerskaber, som allerede har fået støtte fra P4G, er et samarbejde mellem Grundfos og de vietnamesiske vandmyndigheder. Partnerskabet vil udvikle nye finansieringsmodeller for at mindske vandtab i storbyen Ho Chi Minh med henblik på at udbrede modellen. Dermed sikres investeringer, der er nødvendige for at give adgang til rent vand for en voksende befolkning i Vietnam – og på sigt globalt.

Et andet partnerskab, der har modtaget støtte fra P4G, har fokus på at mindske mængden af fødevaretab og madaffald inklusiv madspild. FAO vurderer, at en tredjedel af verdens fødevarer går til spilde. Det svarer til, at madvarer for 400 milliarder USD årligt smides i skraldespanden. Et P4G-partnerskab i Indonesien mellem offentlige og private partnere vil udvikle en handlingsplan, der skal nedbringe madspildet i Indonesien med 50 procent inden 2030, og som samtidig kan udgøre en model for lignende tiltag i andre lande i Afrika og Asien.  Den tilsigtede reduktion i Indonesien svarer til 40 milliarder kilo mad.