Landbruget indtager Holstebro

Store traktorer, malkerobotter, fåreklipning og grisevæddeløb er blot en del af programmet, når landbruget på fredag fylder bymidten i Holstebro.

Der bliver mulighed for at male sit eget mel. Også de gamle maskiner får en plads, når landbruget indtager bymidten i Holstebro.

For 750 år siden var landbruget en naturlig del af Holstebro bymidte. Dengang var der grise i baggårdene, får og kvæg gik på markerne rundt om byen, høns løb rundt i gaderne, og hestene var trækdyr for arbejdsvogne og stadsvognen, når familierne skulle transporteres. Sådan er det ikke i dag – og dog. Fredag den 10. maj vil landbruget igen blive en del af bybilledet, når Holstebro Struer Landboforening indtager bymidten med et væld af landbrugsaktiviteter.

Aktiviteterne vil primært være lokaliseret omkring Store Torv, Kirkepladsen, Rådhusstræde og pladsen ved Rådhuset.

- Meget er sket, siden grisene var i baggårdene, og hestene var en naturlig del af bybilledet. Vi kan ikke vise alt, da vores moderne landbrug gør brug af moderne teknologi, som er installeret på den enkelte ejendom. Vi har dog mulighed for at vise en moderne malkerobot i funktion samt nogle af de store og moderne traktorer og maskiner vi bruget i marken, siger Kristian Gade, formand for Holstebro Struer Landboforening.

Udviklingen fra de første traktorer og maskiner til nutidens traktorer vil også være en del af udstillingen.

- Vi ønsker med vores udstilling også at vise, hvordan vi arbejder med vores dyr fra den nyklækkede kylling, kalvene, der fodres med mælk, grise af forskellige racer og får, der bliver mere og mere almindelige til naturpleje, siger han.

Fåreklipperen vil flere gange i løbet af dagen demonstrere klipning af fårene. For at vise hvordan grisene strutter af liv, vil der også på Store Torv blive arrangeret grisevæddeløb.

Ved Kirken bliver der opbygget halmrutsjebane, traktorbane hvor børn får mulighed for at tage traktorkørekort.

Ved Rådhuset vil der hele dagen være ringridning på havetraktorer og udstilling af to store traktorer, der bruges til traktortræk.

Hele dagen vil der også være mulighed for at se Holstebro fra hestevogn. Der vil være »stoppested« for ture med hestevogn på Store Torv.

- Fra klokken 09.30 til klokken 17.00 vil vi være klar til at modtage de mange gæster, som vi gerne vil være med til at give et indblik i landbruget, som det har været og former sig i dag, udtaler Kristian Gade.

Alle aktiviteter er gratis – det gælder også i »Madskolen«, hvor mælk er hovedproduktet – også isen som deltagerne får fra Stubbergård Ismejeri.

Læs også