Vil skabe tættere dialog mellem landmænd og kokke

Projekt Greb til Gaffel, der skal bringe landbrug og de professionelle køkkener tættere sammen, er netop afholdt på Hotel Sinatur Storebælt i Nyborg.

Der er for langt mellem dem, der producerer fødevarer i Danmark, og kokkene i de professionelle køkkener. Det mener chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Anders Nicolajsen, der nu for sjette gang står i spidsen for projekt Greb til Gaffel, som skal bringe de to faggrupper tættere sammen.

- Dialogen er jo virkelig god, når vi er her, fordi den er faciliteret. I den virkelige verden står det mere trægt til. Der er gode kommercielle samarbejder derude, men værdi- og dialogmæssige samarbejder, de kan tælles på et par hænder udover det ganske danske land. Det bliver stille og roligt bedre på grund af indsatser som det her, men vi har jo ikke en kultur for, at landmanden kører ud og banker på hos kokken og spørger, hvad har du på menuen i dag? Vi har heller ikke en kultur, der tillader, at kokken lige smutter ud til landmanden og hilser på. I hvert fald ikke for langt størstedelens vedkommende, siger Anders Nicolajsen.

Flere farver på paletten

Greb til Gaffel foregik i år på Hotel Sinatur Storebælt i Nyborg, hvor agrarøkonomer fra Dalum Landbrugsskole over halvandet døgn delte viden og erfaringer med kokkeelever fra Techcollege i Ålborg, Hotel- og Restaurationsskolen i København og Kold College i Odense. Der var mange spændende indlæg og debatter på menuen, men grundlæggende handlede det om at få de studerende præsenteret for hinanden og bygge bro mellem de to faggrupper. At dømme efter snakken blandt de studerende så det ud til, at indsatsen lykkedes.

- Det er enormt vigtigt med dialog. Man får nogle andre nuancer, ens pallette bliver lige lidt bredere, og dem med flest farver på paletten maler bare bedst, siger Rasmus Dybro Nielsen, som studerer til agrarøkonom på Dalum Landbrugsskole.

Et simpelt råd

Også på den lidt længere bane har Greb til Gaffel ifølge Anders Nicolajsen skabt gode resultater.

- Nu har vi kørt projektet i seks år, og vi har opnået nogle fantastisk fine resultater med det. Vi har hobevis af gode cases på folk, som har tilgået produktionen på en anden måde eller er begyndt at handle anderledes. Det virker. Det er et langt sejt træk, men den eneste måde, man holder ild i bålet, er ved at skabe et rum, hvor de her to faggrupper kan snakke med hinanden, siger han.

Efter seks år med Greb til Gaffel har han dette simple råd til landmænd, der er interesserede i at dyrke nye afsætningskanaler og måske afsætte flere råvarer lokalt:

- Tag ud og hils på hinanden. Find ud af, hvad du har af potentielle samarbejdspartnere i nærområdet. Alt fra cafeer, restauranter, hoteller og grossister, de er alle sammen som minimum interesserede i at tage en snak. Hvis der for eksempel ligger et hotel, så grib knoglen og spørg, om du må kigge forbi og vise for eksempel en broccoli. Det kunne jo være, at de kunne lide den, og I kunne blive enige om en aftale, siger han.

Projekt Greb til Gaffel er støttet af Fonden for økologisk landbrug.

Læs også