Med udstillingen »Solarstalgia«, som åbner 28. november 2024, tager den fransk-schweiziske kunstner Julian Charrière publikum med på en rejse gennem fortidens og nutidens skove på kunstmuset Arken. Undervejs i udstillingen dykkes der ned i den dybe geologiske tid, hvor den aktuelle miljøkrises udspring kan findes.
Kultur og natur bliver snart forenet i ny kontekst, når by og skov mødes på Arken Museum for Samtidskunst i Ishøj.
Udstillingen Solarstalgia er fransk-schweiziske Julian Charrières første soloudstilling i Skandinavien, og publikum kan glæde sig til at træde ind i stemningsfulde skovmiljøer, hvor man kan opleve de planter og livsformer fra fortiden, der har været afgørende for livets udvikling her på jorden og for vores livsgrundlag i dag.
Kurator Jenny Lund beskriver kunstnerens arbejde således:
- Julian Charrière skaber værker, der peger på forbindelserne mellem fortidens landskaber og nutidens udfordringer. Han sammenstiller urgamle skove og industriel produktion for at synliggøre den dybe, men ustabile forbindelse der er mellem mennesket og naturen, siger hun i en pressemeddelelse.
Der tales meget om energi i Danmark og internationalt, ikke mindst på grund af de aktuelle klimaforandringer og globale konflikter. Men der et element, som ofte overses i debatten; hvor enormt lang tid det har taget naturen at danne de fossile energikilder. Solarstalgia udforsker denne forhistorie og konsekvenserne af vor tids kultur, hvor naturskabte landskaber italesættes som »naturressourcer«; som råstoffer, der skal udvindes, brændes og omdannes.
Spænder bredt
Kunstneren bag udstillingen går helt tilbage til sumpområder i den geologiske tidsalder kendt som Karbon eller kultiden for ca. 350-290 millioner år siden, og trækker tråde op til vor tids palmeolieplantager og det solskin, som er fanget i fossil-form i det kul, som nu bliver henter op fra minerne.
I udstillingens multimedieinstallationer peger Charrière på ubalancen i vores forhold til kloden og de planter, der voksede her, længe før vi kom.
Titlen Solarstalgia har to sider: dels peger titlens »solar« på solens energi, som gennem fotosyntese opfanges i planter og over millioner af år omdannes til kul i jordens dybe lag. Og dels leger titlen med begrebet »solastalgi«, som er en eksistentiel længsel eller uro, som opstår, når der sker negative miljøændringer i steder, hvor vi ellers føler os hjemme.
- Udstillingen er en sjælden mulighed for at opleve samtidskunst, der både udfordrer og engagerer. Med sine konceptuelle og sanseligt altomsluttende værker inviterer Julian Charrière os til at tænke dybt over de klimamæssige og energimæssige konsekvenser af vores handlinger, forklarer kuratoren.
Solarstalgia er anden del af Arkens trilogi »Nature Future«, der udforsker forholdet mellem menneske, natur og teknologi. Første del var den meget roste Nature Dreams af Refik Anadol.
Musikfestival planlægger større skovrejsningsprojekt på gammel landbrugsjord