Ni ud af ti danskere siger, at det er vigtigt for dem at nedbringe deres madspild. Det er en stigning i forhold til i 2022, hvor otte ud af ti svarede det samme.
Danskerne går meget op i madspild. Faktisk svarer ni ud af ti adspurgte, at det er vigtigt for dem at gøre en indsats for at reducere madspild. Det viser en ny undersøgelse, som Madkulturen har lavet for Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Det er en stigning i forhold til i 2022, hvor otte ud af ti svarede »ja« til det samme.
Derudover viser undersøgelsen, at seks ud af ti undgår madspild for at gøre deres vaner mere bæredygtige, mens to ud af tre danskere svarer, at det er nemmere at gøre en indsats for at undgå madspild end at gøre en indsats for blandt andet at købe nyt tøj sjældnere og at spise mindre kød og mere grønt.
Samtidig viser de seneste tal fra Miljøstyrelsen, at vi i Danmark hvert år smider næsten 900.000 tons mad ud. Og det tal vil minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) have nedbragt.
- Alt for meget mad, som kunne have gjort gavn, går til spilde. Vi skal genfinde respekten for maden. Det vil gavne både vores klima og vores pengepung, siger ministeren.
- Jeg er glad for, at danskerne går op i madspild – det er en fælles kamp, og vi kan alle sammen bidrage med handling både i husholdningerne og i fødevareproduktionen, fortsætter Jacob Jensen, der selv håber at kunne være med til at hjælpe danskerne på vej i kampen mod madspild.
- Jeg har lanceret en strategi, der skal sætte mere retning og mere fart på kampen mod madspild blandt andet med tiltag, der skal gøre det nemmere for fødevarevirksomheder at navigere i reglerne på området, så gode intentioner lettere kan føres ud i livet. Det gælder eksempelvis reglerne for at donere overskudsmad, fortæller han.
Resultater fra undersøgelsen
Ni ud af ti danskere angiver, at det er vigtigt for dem at gøre en indsats for at reducere madspild.
Seks ud af ti danskere undgår madspild for at gøre deres vaner mere bæredygtige.
Godt hver femte dansker savner hjælp og/eller inspiration til at reducere madspild i hverdagen. For de 18-25-årige gælder det for 47 procent.