Knap 38 millioner år. Så længe har en blomst været indkapslet i først harpiks og senere rav. Nu er den blevet fundet på en strand nær Hvide Sande og kan bidrage til vores viden om planternes fortid og fremtid.

Det oplyser Teknologisk institut i en pressemeddelelse. Blomsten adskiller sig fra mange andre ravfund ved at være usædvanligt velbevaret.

- Det er et enestående fund, som giver os et vindue til fortidens biodiversitet. Men det giver os også en krystalkugle, så vi kan se, hvordan den nuværende flora kan reagere på kommende klimaforandringer. For blomsten har levet i en tid, hvor kloden var betydeligt varmere, end den er i dag, siger botaniker Bo Johansen fra Statens Naturhistoriske Museum.

Kompleks udfordring at identificere blomsten
Botanikerne stod med en kompleks udfordring, da det sjældne fund var indkapslet i et tykt lag rav. Det gjorde det umuligt at undersøge blomsten i detaljer med mikroskop.

Derfor allierede museet sig med Teknologisk Instituts eksperter, som sendte ravklumpen til synkrotronfaciliteten ESRF i Grenoble for at få foretaget tomografimålinger. Resultatet var tusindvis af røntgenbilleder i meget høj opløsning, så selv de allermindste detaljer inde i blomsten blev synlige.

- Da vi modtog billederne, gik vi i gang med en omfattende databehandling. Vi startede med digitalt at fjerne ravet fra blomsten. Herefter lagde vi de mange tusind billeder sammen til en præcis 3Dvisualisering, så botanikerne kunne se blomsten fra alle vinkler og zoome helt ind på fx kronblade og støvdragere, siger Susan Cooper, sektionsleder på Teknologisk Institut.

Her ses blomsten i et nærbillede.

Her ses blomsten i et nærbillede.

Ny fossil art beskrevet og udpeget som danekræ

Museet var begejstret for de mange nye detaljer, der gjorde det muligt for botanikerne at identificere blomstens slægt og køn.

- Med 3D-visualiseringen fik vi vist så mange detaljer, at vi kunne bevise, at blomsten tilhører slægten Ilex, som vi kender som kristtorn. Det er den første fossile kristtornblomst, der med sikkerhed er identificeret. Den er udnævnt til danekræ og opkaldt efter finderen af ravstykket Lars Wenneberg og hedder nu Ilex wennebergii, siger botaniker Finn Rasmussen fra Statens Naturhistoriske Museum.

Det velansete tidsskrift Nature Scientific Reports har efterfølgende publiceret en videnskabelig artikel om fundet, som er skrevet af museet og Teknologisk Institut. Ravblomsten bor nu på Statens Naturhistoriske Museum. Her studerer forskere fundet for at forstå dens form og struktur, og hvordan kristtornslægten har udviklet sig gennem tiden.

- Blomsten er en del af ravsamlingen på museet. Samlingen danner baggrund for forskning og publicering af videnskabelige artikler. Særligt interessante stykker rav indgår også i temaudstillinger, og vi forventer at udstille det nye kristtornfund i fremtiden, siger Lars Vilhelmsen, som kuraterer ravsamlingen på Statens Naturhistoriske Museum.

Danekræ er det naturhistoriske modstykke til danefæet, der betegner fund af kulturhistorisk værdi. Blomsten er blevet undersøgt af danekræ-komitéen, som har udnævnt den til danekræ baseret på dens sjældenhed, bevaringstilstand og videnskabelige værdi. Danekræsamlingen opbevares på Statens Naturhistoriske Museum.