Æg og påske hører for de fleste uløseligt sammen.

Derfor er æg også et helt centralt element i årets påskefejringen på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, når museet slår dørene op i påskeferien. Særligt fordi æggene også spillede en fremtrædende rolle på herregårdene førhen:

- Vi ved, at æg havde en meget central rolle i herregårdenes påsketraditioner. I gamle dage fastede mange op til påske. Under fasten var det ikke tilladt at spise æg, så når fasten sluttede, fejrede man det ved at spise masser af æg, som man selv havde pyntet. Det var heller ikke unormalt, at tjenestefolk modtog æg som gave fra herskabet, når det blev påske. Påsken har altså altid været æggenes fest. Derfor er det naturligt for os at lave aktiviteter med fokus på æg i påskeferien, siger museumsinspektør Anders Sinding i en pressemeddelelse.

Om Gammel Estrup

  • Gammel Estrup er en af Danmarks bedst bevarede Renæssanceherregårde. Gammel Estrup var i mere end 600 år i samme families eje
  • Museet blev oprettet i 1930. Danmarks Herregårdsmuseum er i dag et statsanerkendt specialmuseum. Museet beskæftiger sig med de godt 730 danske herregårde, og alt hvad dertil hører af herskab og tjenestefolk, bygninger og arkitektur, skove og marker, haver og kulturlandskab, indretnings- og boligkultur, malerkunst og møbler mm. Museet er en selvejende institution
  • Gennemsnitligt er besøges museet af knap 100.000 personer hvert år, og museet drives af et hold bestående af ca. 15 personer – heraf 8 fastansat. Museumsdirektør Kasper Steenfeldt Tipsmark har ansvaret for den daglige ledelse, og Gammel Estrups frivillignetværk har ca. 150 medlemmer

Påskeæg og æggejagt

Har man endnu ikke styr på årets påskepynt, så er der hjælp at hente på Gammel Estrup, for museet har nemlig etableret et æggeværksted i kælderen, hvor hele familien kan samles om at pynte påskeæg med silkepapir.

Til de eventyrlystne er der et særligt påskespor, hvor man kan gå på jagt efter ær, der er gemt rundt omkring på herregården, og hver dag i påskeferien inviterer Gammel Estrups formidlere på familierundvisning, hvor man kan prøver den klassiske påskeleg »trille æg«.

Når sulten melder sig, kan man besøge herregårdskøkkenet, hvor husjomfru og køkkenpiger står klar med hjemmebagt kage, varm kakao og kaffe, der alt sammen er lavet på det store støbejernskomfur.

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har åbent alle dage i skolernes påskeferie 12.-21. april kl. 10-17.

Man kan lave sine egne påskeæg i påskeferien på Gammel Estrup. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Man kan lave sine egne påskeæg i påskeferien på Gammel Estrup. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.