Nordisk avlsvirksomhed leverer overskud på 7,5 mio.
VikingGenetics har netop offentliggjort sin årsrapport for 2024, der viser fremgang i økonomien og nye tiltag, der skal styrke både nordisk kvægavl og den globale tilstedeværelse.

Adm. direktør Louise Helmer glæder sig over det seneste regnskab i VikingGenetics. Foto: VikingGenetics
VikingGenetics, der er et kvægavlskooperativ ejet af 16.000 mælke- og kødkvægslandmænd i Danmark, Sverige og Finland, er kommet godt ud af seneste regnskabsår. Det viser tallene i årsrapporten for 2024, hvor avlsvirksomheden løftede sit årsresultat fra 658 tusind euro (4,9 mio. kroner) til 1 million euro (7,5 mio. kroner).
Omsætningen er dog faldet en smule det seneste år fra 32,2 millioner euro (240,3 mio. kroner) til 31,4 millioner euro (234,3 mio. kroner).
Effektivitet og kvalitet
Omsætningen faldt en smule i 2024-regnskabet og det skyldtes særligt et fald i antallet af solgte sæddoser. Det blev dog opvejet af en stigning i salget af kønssorterede doser, nye digitale værktøjer og målrettet omkostningsstyring. Samlet set resulterede det i et markant løft i overskuddet sammenlignet med 2023.
- Vi er overbeviste om, at vores strategi maksimerer væksten i de nordiske landmænds bundlinje og kvaliteten af vores genetik. Vores mission er at støtte landmænd i at avle sundere, mere effektive køer, med faldende klimaaftryk og dermed forbedre kvaliteten og bæredygtigheden af maden på vores borde, siger Louise Helmer, adm. direktør i VikingGenetics, i en pressemeddelelse.
Nye faciliteter og teknologier
I det seneste regnskabsår valgte VikingGenetics at investere i både produktionskapacitet og forskning. På avlsvirksomhedens tyrestation i Assentoft er der blevet opsat to nye stalde, nyt sædopsamlingsområde og et avanceret IVF-laboratorium.
Derudover er det tidligere anlæg i den svenske by Skara blev solgt som led i optimeringen af driften. Der er ligeledes blevet lanceret nye løsninger. Man forventer blandt andet, at CowFIT-overvågningssystemet kommer på markedet i 2025, et system der hjælper landmænd med at overvåge og forbedre koens trivsel og effektivitet. Ligeledes arbejdes der videre på udviklingen af CFIT-projektet, som afsluttes i 2026.
- Vores eksportstrategi fokuserer på langsigtede forandringer for at opnå bæredygtige resultater, der styrker vores feedback-loop for udviklingen af vores forskning og genetik. Der findes inden hurtige løsninger, men vi flytter os i den rigtige retning mod større succes både herhjemme og internationalt, siger direktøren og tilføjer:
- Vores investeringer afspejler vores nysgerrighed og dedikation til at skabe værdi med balanceret avl som vores ledestjerne, til gavn for mennesker, profil og planeten. Det gør vi i samarbejde med vores netværk af partnere og samarbejdspartnere, som er nogle af verdens førende eksperter inden for avlsforskning.
International vækst og lokal forankring
Kernen i VikingGenetics’ arbejde er stadig den nordiske avlsretning, som indeholder en strategi, der kombinerer forskellige tyreprofiler tilpasset forskellige behov. Det er støttet i tæt samarbejde med kooperativerne Faba, Växa og VikingDanmark, der sammen har 16.000 landmænd, som ejer VikingGenetics.
Internationalt set etablerede man en ny logistikstruktur i kølvandet på lanceringen af VikingsGenetics’ amerikanske datterselskab i 2023. Den nye struktur skal forbedre evnen til at tilbyde direkte salg af den nordiske kvæggenetik, produkter og løsninger til amerikanske landmænd i stedet for udelukkede at være afhængig af distributører.
Avlsvirksomhedens øvrige datterselskaber i Australien, Tyskland og Storbritannien opnåede ligeledes balancerede resultater i 2024.
- Som den førende avlsvirksomhed i dag og i morgen, skal vi dele i velstanden fra nordisk avl. For at dette kan opnås udvider vi aktivt vores salg og søger inspiration uden for vores nationale grænser, siger Louise Helmer.