Arne kæmper for at få fynsk gårds sjæl tilbage

Arne Andersen arbejder på at føre sin fynske gård, der omtales allerede i 1345, tilbage til rødderne, fremgår det af en artikel i Fyens Stiftstidende.

Siden 71-årige Arne Andersen købte Mensalgården i Skårup vest for Haarby i 2017, har han forsøgt at føre gården tilbage, som den stod engang.

I en artikel i Fyens Stiftstidende fortæller han om de udfordringer, den flere hundrede år gamle gård har gennemgået, og hvordan han i dag kæmper for at redde gårdens sjæl.

Den formentlig største udfordring stod gården over for i 1983, hvor den var ved at falde sammen og var tæt på at blive revet ned. I sidste øjeblik blev den dog reddet af lokale kræfter, der fik øje på dens værdi.

Fredede bygninger

I 1984 blev gården fredet på grund af dens nationale betydning. Det er alt det udvendige, der er fredet – plus vinduer, døre og lofter inde i huset. Det betyder, at Arne Andersen har pligt til at vedligeholde stedet, men ikke må ændre på det oprindelige design og farver uden tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Allerede i 1345 omtales gården første gang i et skøde, men de nuværende bygninger er fra 1714 – formentlig bygget på soklen fra gården i 1345, forklarer Arne Andersen over for Fyens Stiftstidende.

En interessant finesse ved gården er, at der ikke er tagspær, som man normalt har i dag. I stedet er det store egetræsbjælker, der går fra gulv til loft, som bærer tagkonstruktionen i tre ud af fire af gårdens længer. Denne konstruktion, også kaldet sulekonstruktion, var ifølge det fynske medie særlig brugt på Vestfyn frem til 1820.

- Det er en livsstil

Arne Andersen forsøger blandt andet at føre gårdens bageovn tilbage til, som den var engang.

- Bageovnen er med til at gøre huset specielt. Jeg fandt den gamle låge til bageovnen ovre i en af længerne, hvor den blev genbrugt der. Jeg synes, det kunne være spændende at genskabe ovnen, fortæller Arne Andersen til Fyens Stiftstidende.

Han har blandt andet brugt de seneste tre år på at skifte bindingsværket, kalket og malet væggene udvendigt.

- Man skal lade være med at tænke på, hvor meget der skal laves. Det nytter ikke noget, for det er en livsstil, siger han til det fynske medie.

Ny varmepumpe

Lige om lidt bliver gårdens gasfyr skiftet ud med en varmepumpe, som skal få varmeregningen til at falde markant.

Dukker den rigtige køber op, bliver gården solgt, fortæller Arne Andersen om den helt særlige gård, der er på i alt 481 kvadratmeter.

Læs også