Hubertusjagt trak 40.000 tilskuere til

Omkring 40.000 tilskuere mødte op til den traditionsrige Hubertusjagt i Dyrehaven nord for København i søndags. Historikken omkring haven og jagten har bragt dyrehaven på Unescos verdensarvsliste.

I søndags den 5. november mødte omkring 40.000 tilskuere op for at følge den traditionsrige Hubertusjagt i Dyrehaven nord for København.

På nær enkelte undtagelser under corona og under 2. Verdenskrig er Hubertusjagten blevet afholdt hvert år den første søndag i november siden 1905, og i søndags var ingen undtagelse.

- Hubertusjagten har udviklet sig til en tradition for de op mod 40.000 tilskuere, som møder op og følger rytternes tur over stok og sten, lyder det fra Sportsrideklubben, der er arrangøren af det traditionsrige jagt og som betegner udspringet i Magasindammen og opløbet, som har mål ved det historiske Eremitageslot, som de største trækplastre.

Nutidens svar på gammel jagt

- Hubertusjagten er en symbolsk videreførelse af de gamle parforcejagter, som Dyrehaven oprindeligt er anlagt til, oplyser Sportsrideklubben, som er Danmarks ældste af sin slags, og fortsætter:

- Det enestående stjerneformede stisystem blev anlagt i 1680’erne af Christian V med det formål, at kongen kunne have udsyn over vildt, hunde og jægere i forbindelse med parforcejagter. Her lod man hunde støve ræven op, og feltet fulgte hunde og ræv.

Men i dag er der ingen jagthunde, og ræven er erstattet af »forlorne« ræve i form af to erfarne ryttere, som rider forrest med rævehaler på deres røde ridejakker, og tempoet styrens af feltets master, som rider med høj hat. Bagest rider bagmaster, som sørger for, at alle er med og hjælper dem, der eventuelt skulle have problemer.

Sportsrideklubben oplyser, at de historiske sammenhænge er årsagen til, at Dyrehaven i 2015 blev optaget på Unescos liste over verdensarv.

Faktisk har Unesco netop i år turneret med en særlig udstilling, der blandt andet fortæller om Hubertusjagtens symbolske videreførelse af den gamle parforcejagt og dens betydning for Danmarkshistorien, oplyser Sportsrideklubben i en pressemeddelelse.

Omkring 80 ryttere deltog i Hubertusjagten i søndags, der tog udgangspunkt ved Peter Lieps hus. Efter jagten overrakte H. K. H. Prinsesse Benedikte præmien til årets vinder.

Årets vinder til hest var Malene Møller på hesten Jan, og årets ponyvinder var Laura Pyndt på ponyen Starlight.

Hubertusjagten

En nutidig version af gamle parforcejagter.

Blev første gang afholdt i 1905.

På nær enkelte undtagelser er jagten blevet afholdt hvert år siden 1905.

Foregår i Dyrehaven nord for København.

Jagten er cirka 10 km lang med 32 forhindringer.

Starten går ved Peter Lieps hus og ender ved Eremitageslottet.

Det er Hubertusjagtens Waterloo, når rytterne skal igennem magasindammen.

Vinderen modtager H.K.H. Kronprinsesse Marys ærespræmie og hædres under traditionelle ceremonier til Hubertusballet.

Hubertusballet foregår søndag aften på den Kongelige Skydebane Sølyst i Klampenborg.

Omkring 40.000 tilskuere plejer at overvære jagten.

Hubertusjagten arrangeres af Sportsrideklubbens jagtledelse.

Læs også