Bluetongue truer drøvtyggerne

Der er stor risiko for, at den alvorlige virussygdom Bluetongue, der typisk rammer får og kvæg, formentlig vil komme til Danmark i løbet af sommeren. Det oplyser LVK Kvægdyrlægerne i deres nyhedsbrev, hvor det oplyses, at der i efteråret 2023 var udbrud ved drøvtyggere i både Belgien, Tyskland, England og Nederlandene.

Bluetongue smitter især via insekter - de små blodsugende smitter, og risikoen for smittespredning stiger med temperaturen.

Da sygdommen har alvorlige konsekvenser for dyrene, er Bluetongue en såkaldt anmeldepligtig sygdom. Det betyder, at du skal kontakte din dyrlæge, hvis du får mistanke om, at dyr i besætningen er smittet. Ved en Bluetongue mistanke skal dyrlægen udtage prøver for besætningsejerens regning. Hvis dyrene viser sig at være smittede, lægger Fødevarestyrelsen restriktioner ned over den smittede besætning.

Rammes Danmark af udbrud med Bluetongue, vil vores EU-frie status for Bluetongue mistes, og det vil, ifølge LVK Kvægdyrlægerne, få konsekvenser for handel med drøvtyggere fra Danmark, til lande både i og udenfor EU.

Det er i øjeblikket ikke lovligt at vaccinere mod virussygdommen i Danmark, da vi så ville miste status som fri for Bluetongue, men dyrlægerne oplyser, at Fødevarestyrelsen forventer, at en vaccine kan blive godkendt i EU og dermed tilgængelig senere i 2024.

Slemme udbrud i udlandet

Der meldes i udlandet om slemme udbrud ved køer over to år med høj dødelighed, lange sygdomsforløb og halvering af mælkeydelsen.

Der er desværre ingen erstatning fra staten på driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i besætningen. LVK anbefaler dog, at kvægbedrifter følger op på, om forsikringen dækker mod udefra kommende sygdomme.

- Vi anbefaler jer at få en snak med jeres dyrlæge om, hvorvidt det kunne give mening at fluebehandle dyrene. Især hvis I har udegående dyr i fugtige naturområder, hvor der er søer, vandløb eller moser med fed, sort mudder, hvor mitterne trives godt.

Ifølge dyrlægerne kan dyr på stald dog også smittes.

- Fluebehandling er ikke en garanti mod smitte, men det er dog et forsøg på at gøre noget.

Symptomer på Bluetongue hos kvæg kan være:

  • Nedsat foder- og vandoptag
  • Feber
  • Væskeansamlinger i hovedet
  • Sår på tungen og i øjen-, mund- og næsehulen
  • Savlen
  • Næse- og tåreflåd
  • Sår på yver/patter
  • Halthed og stiv gang (rød, hævet kronrand og/eller hævede ben)
  • Aborter/føder deforme kalve

Kilde: LVK Kvægdyrlægerne

Læs også