Bluetongue kan få store konsekvenser for deltidslandmænd

Leif Christensen, formand for Agri Nord/LandboNords Kødkvægs- og deltidsudvalg, opfordrer alle medlemmer til at være ekstra opmærksomme på deres besætninger. Han frygter, at et bluetongue-udbrud kan få store økonomiske konsekvenser for den enkelte deltidslandmand.

Bluetongue-udbruddet er endnu ikke nået til Nordjylland, men Agri Nord/LandboNord er særdeles opmærksom på, at det kan være et spørgsmål om tid. Det slår de fast i en pressemeddelelse.

Trusselsniveauet er højt, og landboforeningen opfordrer alle medlemmer til at være ekstra opmærksomme og tage de nødvendige forholdsregler for at beskytte besætningerne.

Formand for Agri Nord/LandboNords Kødkvæg- og deltidsudvalg, Leif Christensen, har en særlig opfordring til gruppen af deltidslandmænd.

- Pas på, og vær opmærksom på, om der er smitte i besætningen – også når du flytter dyr. De meldinger, vi har fået fra myndighederne indtil videre, tyder på, at den enkelte landmand kommer til at stå med regningen selv i tilfælde af et udbrud i besætningen. Det handler dels om indkøb af vaccine, men også hvis du lider driftstab forbundet med sygdommen, eller hvis du bliver nødt til at aflive dyr, siger Leif Christensen.

Et spørgsmål om økonomi

Det nordjyske Kødkvægs-/og deltidsudvalg følger situationen tæt, og Leif Christensen opfordrer alle til at følge myndighedernes råd i forbindelse med forebyggelse mod bluetongue. For eksempel via Fødevarestyrelsens hjemmeside. Derudover opfordrer han politikerne til at gøre det nemmere at standse udbruddet.

- Det er i alles interesse, at vi får bekæmpet bluetongue. Derfor vil jeg opfordre fødevareministeren til at gøre det nemmere at beskytte sin besætning – specielt for de deltidslandmænd med udegående dyr. Jeg kan forstå, at Danmark har reserveret 200.000 vacciner, hvilket ifølge ministeren skulle være rigeligt til at håndtere smitten, siger Leif Christensen.

Han er bange for, at det bliver spørgsmålet om økonomi, der afholder deltidslandmænd med mange dyr fra at vaccinere og henviser til, at Landbrug & Fødevarer har regnet og gjort opmærksom på, at høje vaccinepriser for eksempel truer gede- og fåreavlerne på deres eksistens.

- Og det kan ikke være meningen, slår formanden fast.

Læs mere om Bluetongue

Bluetongue er konstateret i en række fåre- og kvægbesætninger i Danmark. Her kan du holde dig opdateret om dyresygdommen.

Læs mere her

Læs også