Galloway Foreningen Danmark fylder 30 år: En forening i fremgang

Det er ikke længe siden, Galloway Foreningen Danmark kunne præsentere en ny bestyrelse, som luftede nye vinde for foreningen. Nu står gallowayforeningen overfor at skulle fejre deres 30-års jubilæum.

Der er blevet pustet nyt liv i naturplejeudvalget, og foreningen søger lige nu medlemmer, som har lyst til at være med i en erfagruppe. I foråret satte en ny bestyrelse sig for bordenden, og Claus Mathiassen blev udnævnt som formand.

Det er 30 år siden, at Galloway fik sin egen raceforening. Det markeres lørdag den 14. september med et jubilæumsarrangement for alle medlemmerne.

- Det går egentlig ret godt i foreningen. Vi er oppe på 97 betalende medlemmer over 18 år og 14 medlemmer under 18 år, fortæller Claus Mathiassen, som i foråret blev udnævnt som ny formand for foreningen, og satte sig for bordenden i en næsten helt ny bestyrelse.

En bestyrelse, som fra start slog et slag for, at det skal være en forening for alle og hvor medlemmerne skal inddrages.

- Vi har flere, som har tilbudt deres hjælp, så det er meget positivt, siger Claus Mathiassen og nævner, at der som noget nyt med den nye bestyrelse nu er medlemmer i foreningens forskellige udvalg.

Succes på landets dyrskuer

Et af de udvalg, der kører på skinner, er dyrskueudvalget.

Claus Mathiassen oplever rigtig mange medlemmer, som har en stor interesse og passion for dyrskuerne.

- Det er gået ekstrem godt fra Galloway på dyrskuerne i år. Både med hensyn til antal udstillede dyr på alle dyrskuerne, men det er også gået rigtig godt med at få Galloway repræsenteret i interbreedkonkurrencerne. Det er virkelig lykkes i år, siger formanden.

Nyt liv til naturplejeudvalget

Der er også pustet nyt liv i naturplejeudvalget. Blandt andet gennem arrangementer og flere erfagrupper.

- Vi er ved at prøve at lave to nye erfagrupper i Jylland, udbygge den i Nordjylland og lave en på Fyn og en på Sjælland, forklarer Claus Mathiassen, som gerne hører fra interesserede.

Naturpleje fylder meget for en del avlere, blandt andet H. C. og Annika Riggelsen, som bor i Randbøldal, mellem Billund og Vejle. De har en besætning på 1.200 dyr – både Galloway og krydsninger mellem Galloway og Angus, og de afgræsser 1.900 hektar, hvor der søges støtte til, og 1.700 hektar med pasningsordning.

Parret er besøgsværter ved foreningens jubilæumsfest den 14. september. Her vil de fortælle om deres arbejde med naturpleje.

I foreningen er der siden den nye bestyrelse tiltrådte, afholdt et par arrangementer i naturplejens tegn og allerede nu er der lavet aftaler med to avlere på Sjælland, som er værter ved et par besætningsbesøg næste år.

Nytænkning omkring de unge medlemmer

Den nye bestyrelse har en ambition om at gøre endnu mere for de helt unge i foreningen, og det har de også forsøgt med to arrangementer.

- Vi må bare sige at det er ret svært, når det er en landsdækkende forening og de unge ikke har kørekort, siger Claus Mathiassen og fortsætter:

- De, der er under 18, er rigtig svære at få med, men vi oplever, at når vi er sammen på dyrskuer, så fungerer det ret godt. Men det sociale for de unge medlemmer udenfor dyrskuerne skal tænkes på en anden måde, og det arbejder vi på, forklarer formanden.

Medlemmerne skal inddrages

Det var i det tidlige forår, at Galloway Foreningen Danmark stod klar med en ny bestyrelse og Claus Mathiassen er positiv over den opbakning, den nye bestyrelse har fået.

- Jeg synes, vi er blevet taget godt imod. Og måske bedre end jeg havde ventet, forklarer Claus Mathiassen og siger, at bestyrelsen fra start først skulle finde deres ben at stå på, en proces som nok også stadig er i gang.

- Vi har rigtig mange tanker og ideer, og vi ønsker at inddrage medlemmerne, siger formanden, som i første omgang glæder sig til at se alle medlemmerne til jubilæumsfest midt i september.

Galloway i Danmark

Galloway stammer fra Skotland og er en af verdens ældste racer. Første gang, racen kom til Danmark, var det med det formål at krydse med Jysk Kvæg hvorefter avlslinjerne forsvandt.

I 1963 blev Galloway genintroduceret i Danmark, og avlslinjer fra dengang eksisterer endnu.

I dag er der omkring 14.000 dyr af racen Galloway i Danmark.

I 1994 opstod Galloway Foreningen Danmark, og derfor kan foreningen fejre deres 30-års jubilæum lørdag den 14. september.

Læs også