I dag kan man i nærmest enhver dansk herford-avlsbesætning samt i mange topbesætninger på verdensplan, finde genetik fra Moeskær Polled Hereford.

40 års arbejdede belønnede sig, da familien Andersen modtog en pris under The Canadian Western Agribition 2024. En pris som anerkender et enormt avlsarbejde med at fremme canadisk hereford-genetik internationalt gennem nu 40 år.

En historie, som startede for over 40 år siden på ejendommen i Moeskær uden for Randers. Her boede Jette og Sven Erik, samt parrets to børn Henrik og Dorthe.

De første dyr blev importeret i 1986. Her købte familien Andersen otte dyr fra den berømte Gold Bar-besætning i Ontario. Her var der en imponerende tyr, Gold Bar Threts, som var helbror til den legendariske Gereli Gold Bar Rifle. I samme sending var Gold Bar Alma, som har sat sit aftryk gennem fire årtier med efterkommere, der stadig er i produktion ude i besætningerne.

Året efter blev der indkøbt 23 dyr. Endnu engang fra Gold Bar, men også Onondaga, Dalmuir, Valleystream og Truluck.

Samtidig arrangerede Jette og Sven Erik rejser til Canada for danske kødkvægsavlere, hvor de besøgte forskellige hereford-besætninger og så de store shows som Agribition og Royal, hvor parret også hentede meget af genetikken.

Skylle- og embryonarbejde

Importen af levedyr fra Canada fortsatte årligt helt frem til 1995, og samtidig blev der erhvervet dyr, som blev stående i Canada eller USA, en praksis familien stadig kører med i dag.

Moeskær var en af ​​de første besætninger, der importerede embryoner, men var også pionerer inden for skylning af kødkvæg i Danmark.

Embryoer har gjort det muligt for familien at tilføje nye kofamilier til besætningen. Det vurderes, at familien har været med til at introducere over 100 forskellige hereford-kofamilier til Europa.

Sælger genetik i hele verden

Moeskær Pollede Hereford startede med at importere sæd og gjorde det hurtigt til en forretning med salg til andre avlere i både Danmark, men også Europa. Dette har især taget fart de seneste 20 år, hvor familien har distribueret sæd fra over 60 tyre i hele Europa, samt deres egne tyre til Australien, USA, Canada og Asien. I alt har familien solgt genetik levende eller frosset til omkring 55 nationer globalt.

Familien har også arbejdet sammen med andre racer for at hjælpe med at importere genetik til dem, da familien er den eneste kødavler med licens som importør og den eneste renracede-kødavler i Danmark, der er certificeret eksportcenter for levende dyr.

Et af de største øjeblikke var, da tyren Moeskær Compass blev kåret til Champion of the World i Texas i 2018. Arkivfoto

Et af de største øjeblikke var, da tyren Moeskær Compass blev kåret til Champion of the World i Texas i 2018. Arkivfoto

Arbejdet og passionen er fortsat

Hereford-eventyret, som Svend Erik og Jette havde startet, tog en drejning i 1999, hvor Sven Erik pludselig gik bort, men hurtigt besluttede sønnen Henrik, at han, i en alder af bare 25 år, gerne ville drive arbejdet videre.

Det har han gjort og Henrik driver i dag gården sammen med sin hustru Kari og parrets tre børn, Lisa, Mikkel og Mads.

Besætningen består i dag af omkring 65 moderdyr. Desuden er der et omfattende embryonprogram med skylninger og ilægning af omkring 30-40 embryoner årligt.

Det store fokus på embryoner skyldtes, at der er en begrænsning i forhold til import af levedyr, samt stigende sundhedsbestemmelser.

- Det gør det muligt for besætningen at holde sig opdateret med den bedste genetik, der er tilgængelig for racen, lød det ved prisoverrækkelsen.

Besætningen adskiller sig fra alle andre besætninger i Europa ved at være bygget på mange afstamninger, som ingen andre har, blev det slået fast.

- Samtidig er vi den eneste besætning, som qua vores embryonprogram anvender stort set samtlige toptyre fra Nordamerika.

Avlsmålene er stadig de samme

Målene for besætningen er stadig de samme, som dengang det hele startede. Nemlig at producere sunde, korrekte dyr med god tilvækst og ydeevne.

Henrik Krogh Andersen avler efter hundyr med et korrekt yver og en god mælkeproduktion. Han ønsker hundyr som har en god muskelform og udvikling, og selvfølgelig skal temperamentet være i orden. Blandt handyrene er målet en høj ydeevne, dog med moderat fødselsvægt og uden hjælp til kælvning.

- Dette er opnået på en unik måde, da hele besætningen er nordamerikansk genetik, den eneste besætning som denne i Europa, lød det under prisuddelingen.

Toppen af show-dyr

Moeskær Hereford har de seneste mange år været dominerende i både avlen og på dyrskuerne. Alene på Landsskuet har dyr fra besætningen de seneste 10 år vundet Grand Champion syv gange og Reserve Grand Champion tre gange.

Et af de største øjeblikke var, da tyren Moeskær Compass blev kåret til Champion of the World i Texas i 2018.

Moeskær Hereford er i dag en af de største leverandører af avlsdyr og genetik til andre avlere over hele Europa. Sågar også til USA, Canada, Australien og New Zealand.

Introducerer Speckle Park i Europa

Senest har Moeskær Pollede Hereford valgt at være med blandt de første til at introducere den canadiske race Speckle Park i Danmark.

Henrik Krogh Andersen ønsker at være pioner for den race i Europa, ligesom hans forældre var med Herefords i Danmark.