Skærpet beredskab og sommerens fællesskab går hånd i hånd
Udbrud i Europa får Landbrug & Fødevarer til at skrue op for smitteberedskabet. Med en femtrins eskaleringstrappe og konkrete anbefalinger til kvægbrugerne står sektoren klar til at reagere hurtigt – men ansvaret starter på bedriften.

Sommeren byder på fællesskab – og ansvar, lyder det fra Landbrug & Fødevarer Sektor for Kvæg, som blandt andet opfordrer til simple forholdsregler ved eksempelvis dyrskuer. Arkivfoto: Line Brusgaard
»Vi holder altid et vågent øje med risikoen for sygdomsudbrud i Danmark. Og med forårets adskillige udbrud af mund- og klovesyge i Europa er vores beredskab skærpet«.
Sådan lyder det fra direktør Ida M.L.D Storm og formand Christian Lund, Landbrug & Fødevarer Sektor for Kvæg, i det seneste KvægNyt.
De forklarer, at Landbrug & Fødevarer bruger en eskaleringstrappe til at vurdere risikoen for, at smitsomme sygdomme som for eksempel mund- og klovsyge når Danmark.
Trappen har fem niveauer – fra lav til meget høj – og bygger på en faglig vurdering af smittens nærhed og risikoen for spredning.
- For hvert trin er der en klar plan for, hvilke tiltag vi sætter i værk, for eksempel øget smittebeskyttelse, adgangsbegrænsninger eller aflysninger, påpeger Sektor for Kvæg, som tilføjer:
- Det sikrer en koordineret og effektiv indsats, hvor vi kan handle hurtigt og ensartet. Og det gør vi, hvis det bliver nødvendigt.
Smittebeskyttelse starter på bedriften
- Men ansvaret starter ude hos jer, lyder den klare melding fra Landbrug & Fødevarer Sektor for Kvæg, som peger på, at gode rutiner i hverdagen er den bedste forsikring mod sygdom:
- Overhold 48-timers reglen: Ingen adgang til stalden, hvis man har haft kontakt med klovbærende dyr i udlandet inden for to døgn
- Før logbog over besøgende fagfolk: Dyrlæger, teknikere og andre, der færdes på flere bedrifter, skal registreres
- Brug kun Danish-godkendte transportører: Tjek vaskecertifikat på [www.tjekvogn.dk](http://www.tjekvogn.dk)
- Følg myndighedernes anbefalinger via LandbrugsInfo og www.foedevarestyrelsen.dk
- Vi strammer op i Danish Transportstandard
Når et køretøj har været over grænsen, skal det vaskes og desinficeres umiddelbart efter ankomst til Danmark på en Danish-godkendt rengørings- og desinfektionsplads.

Landbrug & Fødevarer Sektor for kvæg med direktør Ida M.L.D Storm og formand Christian Lund i spidsen har skærpet smittebredeskabet i forhold til sygdomsudbrud: - For hvert trin er der en klar plan for, hvilke tiltag vi sætter i værk, for eksempel øget smittebeskyttelse, adgangsbegrænsninger eller aflysninger, lyder det. Arkivfoto
Der skal altid holdes minimum 48 timers karantæne før en flytning mellem to danske besætninger.
Hvis køretøjets seneste gyldige vaskecertifikat er grønt, tillades dog, umiddelbart efter vask og desinfektion, én flytning fra én dansk besætning til henholdsvis sammenbringningsvirksomhed, slagteri – Danish Crown undtaget – eller direkte til udlandet.
Det er således ikke længere tilladt at hente kreaturer fra flere besætninger til en sammenbringningsvirksomhed med henblik på eksport af kreaturerne, uden at der holdes minimum 48 timers karantæne.
Vis erhvervet frem – med omtanke for smitten
Til sommerens dyrskuer og faglige samlinger opfordrer Sektor for Kvæg arrangører og deltagere til at tage simple forholdsregler: Sørg for håndvask og desinfektion, overhold karantænetider og skab overblik over deltagerne i det omfang, det er muligt.
- Det er en lille indsats, som kan gøre en stor forskel, bliver det understreget fra Ida M.L.D Storm og Christian Lund.
De glæder sig til at se kvægbrugerne til en sommer fuld af gode oplevelser.
- Hvor vi alle med tryghed kan vise vores erhverv frem, lyder det afsluttende.