70 års ko-fascination samlet i en ny bog

Fra den 16. februar kan man finde en ny bog på hylderne i de danske boghandlere. Bogen har fokus på køer, og er skrevet af Anton Raundahl, som siden barnsben har været fascineret af kvæg.

»Mesterværk« - Så kort kunne det siges, efter kvægavlsvirksomheden Viking, havde læst lidt af bogen »Ko – næsten alt om verdens vigtigste dyr«, som udkommer i to bind den 16. februar.

Forfatteren bag, Anton Raundahl, er mere beskeden.

- Jeg har skrevet det, jeg selv synes er spændende, siger han og kigger ned på sit værk, som rummer mere end 70 års fascination af dyret, spækket med flotte, fortællende billeder.

Anton Raundahl er født og opvokset med køer og selvom hans arbejdsliv bød noget andet, har han altid holdt fast i sin passion for køer.

1. bind – raceportræt

Der findes hverken foderplaner eller en guide til staldindretning eller lovkrav, men til gengæld findes der næsten alt andet.

Første bind er et raceportræt af 34 racer, som der bliver avlet med i Danmark. Med alt fra de kendte racer som Holstein og Jersey til mere ukendte racer som White Park, med færre end 10 eksemplarer i Danmark. Der er beskrivelser af kødracer, som for eksempel Charolais, Simmental, Hereford og den ekstensive race Highland Cattle til mere ukendte racer som for eksempel Dværg-Zebu. Og selvfølgelig en gennemgang af de bevaringsværdige racer.

2. bind – alt andet

Andet bind kommer både omkring historie, naturvidenskab, kunst, kultur, klima og religion – alt med koen i centrum.

Bogen beskriver, hvordan det hele startede med uroksen og tæmningsprocessen, og hvordan man i dag er tæt på at have noget, der minder om uroksen, som er sat ud i Lejre, Smørum og ved Grønne Strand i Jammerbugt Kommune.

Der er fokus på avl, genetik og en beskrivelse af, hvorfor man kan takke hestefolket for, at vi i dag kan inseminere blandt andet køer. Til en forklaring om, hvad det i grunden betyder, når man siger, at man avler efter NTM. Og en forklaring om, hvad DNA er for noget.

- Der er mange ting, ord og begreber som vi taler om, men hvad betyder de egentlig? spørger Anton Raundahl.

Flotte billeder og internet-boks

Bogen er spækket med billeder og sågar malerier med koen i fokus. Her har forfatteren valgt at lave et portræt at ti forskellige kunstnere, hvor køerne i deres kunst, spiller en særlig rolle.

Man bliver også taget med verden rundt og får et indblik i, hvilken betydning koen har i religion og hvad man bruger den til i andre lande, blandt andet tyrefægtning.

- Jeg er fascineret af de store tyre. De er enorm flotte, synes jeg, siger Anton Raundahl, som kan fortælle i timevis om hvad hans bog indeholder.

Bogen afslutter hvert kapitel med en »internet-boks«. Her giver forfatteren sit bud på en række søgeord, man kan anvende på nettet, hvis man vil vide endnu mere om emnet i det givne kapitel.

Bred målgruppe

Der er i alt over 700 siders læsning, delt i to bind, som henvender sig til en enorm bred læserskare.

- Jeg har svært ved at definere en målgruppe. Jeg tror, de fleste, som har køer vil finde mange ting i bogen, som de synes, er spændende. Men samtidig tror jeg også at folk, som ikke har noget med køer at gøre, vil finde mange ting, som de finder interessante. Bogen indeholder rigtig mange forskellige emner og jeg forestiller mig, den vil komme bredt ud, fortæller Anton Raundahl.

Bogen er trykt i 1.700 eksemplarer og kan findes hos boghandlere landet over eller bestilles på nettet fra den 16. februar. Den koster 350 kroner for bind 1, som er på 312 sider og 400 kroner for bind 2, som er på 400 sider.

Læs også