- Er kvægbedriften bæredygtig?
Kvægbrugene står over for flere udfordringer, hvor bæredygtighed bør være et centralt emne i strategien, bemærker chefkonsulent hos Landbrugsrådgivning Syd.
- De landmænd, der leverer GMO-fri mælk, indkøber pt. dyrt kraftfoder. Skal de have bedre økonomi i produktionen, så skal de tænke anderledes, og måske selv lave proteiner. Det har en række konsekvenser, fastslår Helle Rønning, chefkonsulent hos Landbrugsrådgivning Syd.
- De kvægbrug, som er under kvægundtagelsesordningen (tidligere 2,3 DE pr. hektar), får en udfordring i 2024, hvor ordningen ophører. Skal de investere? Skal de forpagte? Skal de lave gylleaftaler? Skal de reducere husdyrhold? Der er mange forhold at overveje, både ud fra en personlig og en økonomisk betragtning, understreger chefkonsulenten.
Fra årsskiftet 2021-22 træder en frivillig brancheaftale i kraft om at stoppe aflivning af kalve. Allerede nu skal landmanden tage stilling til, hvad der skal ske, hvis han inseminerer en ko og får en uønsket kalv.
- Den 1. juli 2024 forbydes fuldspalter til ungkvæg. Hvad skal der ske, hvis ungdyrene går på fuldspalter, lyder spørgsmålet.
Fokus på bæredygtighed
- Der er så mange ting i spil på et kvægbrug. Derfor er det vigtigt at få lavet den rigtige strategi for de kommende år, konkluderer Helle Rønning.
Det kræver, at fagkonsulenter inddrages, både inden for planteavl, kvægbrug og driftsøkonomi samt eventuelt økologi. Og det kræver et tværfagligt samarbejde mellem landmanden og konsulenterne.
- Alle virksomhedsledere bør interessere sig for bæredygtighed, lyder det fra Helle Rønning. Der er økonomi i bæredygtighed, og derfor kan det - bogstavelig talt - betale sig at fokusere på emnet.
Pengeinstitutter og kreditforeninger begynder at sætte fokus på bæredygtighed. Flere af dem tilbyder lån til bæredygtige investeringer og har fokus på bæredygtighed i kreditvurderingen.
Få hjælp til bæredygtigheden
Anbefalingen fra Landbrugsrådgivning Syd er, at både store og små bedrifter får hjælp til at sætte fokus på bæredygtigheden. Forudsætningen for at kunne yde en god rådgivning er et overblik over økonomien. Der er en driftsgrensanalyse blandt andet et godt redskab.
Syddansk Kvæg tilbyder, sammen med rådgivere fra Landbrugsrådgivning Syd og Sønderjysk Landboforening, blandt andet konceptet Cash Cow, som er et rådgivningsforløb målrettet kvægproducenter, fortæller chefkonsulenten.
- Cash Cow er et intensivt rådgivningsforløb med tæt opfølgning, hvor der udarbejdes målsætning for mål og vision for den enkelte bedrift, forklarer Helle Rønning. Ud fra dette udarbejdes en skræddersyet handlingsplan, som passer til den enkeltes muligheder, begrænsninger og medarbejderstab.