Sortsblanding kan give mere ensartet foder til køerne

Én vækstsæson kan ændre meget: Nu kommer der en ny tidlig sortsblanding til majs.

Majsene har haft svære betingelser i denne vækstsæson. - Men sorterne skal også kunne klare lidt udfordringer – og fortsat resultere i kvalitet til mælkeproducenterne, understreger Jens Bagge, Sejet Planteforædling, der her ses til Agri Nords grovfoderdag i Haverslev tidligere på måneden. Fotos: Line Brusgaard Det er som regel op til eller omkring majshøsten, at der skal tages stilling til hvilke sorter, der skal være på markerne til næste vækstsæson. - Man kommer ikke langt som mælkeproducent uden gode resultater i majsavlen, lyder det fra Jens Bagge, Sejet Planteforædling.

Den komplicerede start på vækstsæsonen med en kold og våd maj måned betød flere steder i landet, at en del majs skulle sås om. Jens Bagge, der er ansvarlig for majs og triticale hos Sejet Planteforædling, kan, som mange andre, dog godt se, at der er sket meget her hen over sommeren.

- Der er sket rigtig meget i juli-august, hvor planterne har fået varme og har kunnet indhente meget på vækst, og nu har det på tværs af landet faktisk rettet sig rigtig meget – selvom der selvfølgelig fortsat er steder, hvor planterne er udfordret, forklarer Jens Bagge.

Den lettere kritiske vækstsæson har dog trods alt betydet, at de hos Sejet har kunnet holde øje med, hvordan de forskellige sorter klarer sig under mindre optimale omstændigheder.

- For os er det både spændende, men også lidt nervepirrende, at se, hvordan de forskellige sorter klarer sig i vanskelige vækstsæsoner som denne. Det er jo klart, at sorterne leverer gode resultater og høje udbytter i de år, hvor alt bare går op i en højere enhed. Men sorterne skal også kunne klare lidt udfordringer – og fortsat resultere i kvalitet til mælkeproducenterne, siger Jens Bagge og uddyber:

- Og her er vi enormt glade på mælkeproducenternes vegne, når vores sortiment rent faktisk også klarer sig godt i en vanskelig vækstsæson – det er jo der, at vi kan se fordelene ved at vælge de dyrkningssikre sorter.

Nu nærmer høsten sig

Majshøsten er lige på trapperne, og samtidig er det tid til, at der skal vælges sorter til næste sæson.

- Jeg tror, at vi kommer til at høste meget omkring den 1. oktober i år – men det afhænger af temperaturerne i september og selvfølgelig, om vi bliver ramt af frostvejr. Det er altid risikabelt, siger Jens Bagge.

Selvom den nuværende majsavl er vigtig, må man ikke glemme, at den nye vækstsæson også nærmer sig. Det er som regel op til eller omkring majshøsten, at der skal tages stilling til hvilke sorter, der skal være på markerne til næste vækstsæson.

Men hvad skal man vælge? Hvilke sorter klarer sig bedst? Det kan Jens Bagge fortælle mere om.

Sortsblandinger vinder frem

Sortsblandinger har i den grad vundet frem inden for planteavl – og nu er man også nået til majs.

- Til majs er der faktisk sket noget på dén front på grund af de sortsblandinger, der er til korn – især ved vinterhvede har der været en kraftig stigning, fortæller Jens Bagge og fortsætter:

- Sortsblandinger til majs er også noget, vi ser dyrket i udlandet, og her er vi blevet inspireret. Til landsforsøgene bruger man en målesortsblanding at sammenligne de forskellige sorter med – og der har landmændene efterspurgt, hvorfor der ikke også er en sortsblanding til dem.

I år er anden vækstsæson, hvor DLG tilbyder sortsblandinger til majs. Der er adskillige fordele, men også flere vigtige forbehold, når man blander sorter sammen på den måde.

- Ved at blande sorterne sammen understøtter de selvfølgelig hinanden. Men man kan ikke bare blande tre eller fire af de bedste sorter – de skal kunne »tale« sammen. De skal modne ens, der skal både være ens så- og høsttidspunkt, siger Jens Bagge og uddyber om den specifikke Function-sortsblanding:

- Det er ikke de sørgelige rester, man ikke ellers kan sælge. Det er en virkelig attraktiv blanding – med blandt andet Function, som er en af de bedste sorter på markedet. En sortsblanding gør det også nemmere at høste i forhold til ensartet foder, fordi du ikke selv skal blande dine sorter, når du laver ensilage.

Til næste vækstsæson kommer der også til at være en tidlig sortsblanding – inspireret af den lidt svære vækstsæson i år.

Hvad kan sorterne?

Udover sortsblandingen er der selvfølgelig også de »rene« sorter – blandt andet Function, Pinnacle, MAS 08f og Ability. Ifølge Jens Bagge fra Sejet Planteforædling har de alle noget forskelligt og vigtigt at byde på:

- Function er en middeltidlig majssort – og det er jo blandt de middeltidlige sorter, at man ofte finder de højeste udbytter. Function har også den høje kvalitet med sig. Det er også en af grundene til, at den er med i vores sortsblanding.

- Pinnacle er en rigtig allround sort – den kan det hele. Den er et godt valg, hvis man ikke vil have så mange forskellige sorter, fordi den leverer stabilt. Den kan stå længe og afmodner meget harmonisk.

- MAS 08F er en af de middeltidlige sorter, som har en rigtig flot plantesundhed. Vi anbefaler denne til landmænd, der gerne vil undgå at skulle sprøjte mod svamp. Derudover har den også et bredt høstvindue, da den holder sig saftig – så timingen for høst er ikke så sårbar.

- Ability er en virkelig fantastisk sort og også en af de mest populære, da den giver et stabilt højt udbytte. Den passer godt sammen med Function og MAS 08F.

Er afhængige af gode resultater

Majshøstens udbytter er vigtige for Jens Bagges arbejde hos Sejet Planteforædling. Men som han også selv fortæller det – er det mælkeproducenterne, der i sidste ende har behov for grovfoder af høj kvalitet.

- Man kommer ikke langt som mælkeproducent uden gode resultater i majsavlen. Derfor synes jeg også, at det ville være useriøst fra vores side, hvis vi ikke tilbød sorter, der kan levere år efter år, påpeger Jens Bagge og tilføjer:

- For os er det enormt vigtigt, at vores anbefalinger har rod i resultater. Sorterne skal være velafprøvet og have leveret gode resultater i landsforsøgene, før vi overhovedet overvejer at anbefale dem.

De to sortsblandinger

Sortsblandingerne indeholder:

MajsMix 170

Tidlig sortsblanding: Echo Nyhed, Sunlite og Fieldstar

MajsMix 185

Function sortsblanding: Function, Pinnacle og Fieldstar

Læs også