Arla hæver mælkeprisen med 7,4 øre
Mælkeprisen stiger 7,4 øre pr. kg fra november, meddeler Arla.

Priserne på smør, ost og fløde stiger. Sidstnævnte er nu på det højeste niveau i tre år, skriver Arla i en markedskommentar.
Fra november vil Arlas acontopris for konventionel og økologisk mælk stige med 7,4 øre pr. kg. Undtaget er den britiske økologiske mælk, hvor prisen er uændret.
Demer vil Arlas acontopris for konventionel mælk af førsteklasses kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt data for Klimatjek, stige til 276,6 øre pr. kg, og den tilsvarende økologiske mælk vil stige til 336,6 øre pr. kg.
- Prisen for alle EU-mejeriråvarer, især ost, er fortsat med at stige markant i september på baggrund af knaphed. Det britiske marked for økologi er endnu ikke vendt tilbage til niveauet før Covid-19, især hvad angår foodservice, skriver Arla i en markedskommentar, som fortsætter:
- Indvejet mælk: Den europæiske mælkeproduktion er fortsat udfordret med en nedgang på -0,7 procent i juli. For august måned viser den indvejede mælk en lille vækst i forhold til sidste år. Resten af verden har fokus på mælk, og Oceanien har haft en svag start på deres højsæson. Til trods for, at græsningsarealet er vokset, har august måned i New Zealand været overraskende lav med -4,8 procent, og Australien er også faldet med -3,7 procent. Tallene fra USA er stadig positive, men med blot +1,1 procent fortsætter væksten i mælk sin opbremsning og har været på det laveste niveau siden juni 2020.
Ost, smør og fløde stiger
Alle kategorier af ost steg i september måned, efter at Edam og Gouda havde prisstigninger på 12 procent i august. Priserne på mozzarella i Europa er steget med 7 procent i løbet af de seneste fire uger.
De høje priser på flydende produkter har skubbet priserne på sødmælkspulver (WMP) og skummetmælkspulver (SMP) i vejret i september.
Især er prisen på fløde fortsat styrket siden august, og er nu på det højeste niveau i tre år, drevet af knaphed.
- De gennemsnitlige priser på smør er steget med 14 procent i de seneste fire uger. Priser for smør i bulk i Oceanien er prissat 10 procent lavere end i Europa, hvor værdien af smør i USA stadig er betydeligt lavere (i øjeblikket 40 procent under Europa), skriver Arla i markedskommentaren.