I december stiger Arlas acontopris for konventionel og økologisk mælk med 22,4 DKK øre/kg. Derfor vil Arlas acontopris for konventionel mælk af førsteklasses kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt data for Klimatjek, være 299,0 DKK øre/kg. Arlas acontopris for økologisk mælk af førsteklasses kvalitet, hvor medlemmet har indsendt data for Klimatjek, være 359,0 DKK øre/kg.  

Priserne på alle EU-mejeriprodukter, især smør, har fortsat den stærke positive udvikling i oktober..

- Smørpriserne steg markant, men situationen på markedet for flydende fløde var endnu mere ekstrem. Det stærke marked for flydende fløde hænger sammen med den lavere mængde indvejet mælk, samt at mange slutbrugere besluttede at udskyde deres bulk-indkøb af smør til oktober. Der blev desuden brugt mere mælkefedt til osteproduktion, lyder det fra Arla.

Udfordret produktion

Herfra lyder det også, at den europæiske mælkeproduktion fortsat er udfordret med en nedgang på -0,7 procent for september. Med undtagelse af Irland, Italien og Spanien viser alle større produktionsområder negative eller flade resultater sammenlignet med sidste år. Europa er ikke det eneste produktionsområde, der har problemer. Oceanien er også faldet (-4,4 procent for New Zealand og -2,9 procent for Australien), og den tidligere store vækst i mælkeproduktionen i USA ser ud til at være stoppet (kun +0,2 procet i september år-til-år).  

For ost gælder, at de markante prisstigninger på gul ost i september (+500 EUR/MT på Gouda) fortsatte ind i oktober. Markederne for både Gouda og Edam er fortsat stramme med begrænsede lagerbeholdninger. Gul ost giver et meget højt afkast, og mozzarellapriserne i Europa er også blevet ved med at stige i løbet af oktober (gennemsnitlig prisstigning på 14 procent).

Mælkepulver stiger

For mælkepulver lyder det fra Arla, at alt mælkepulver er steget markant i de seneste uger; dog har skummetmælkspulver taget det højeste spring. De globale priser på sødmælkspulver holdes stadig tilbage på grund af på grund af de høje sæsonvolumener fra NZ og Sydamerika, samt en lavere købsinteresse fra Kina. GDT-priserne på sødmælkspulver var ikke steget så kraftigt som andre produkter, men situationen for sødmælkspulver i EU er anderledes, da stærke priser på skummetmælkspulver/smør og ost førte til en større reduktion af produktionen af sødmælkspulver. Der er fortsat god efterspørgsel på fedtholdigt mælkepulver, som også steg, men kunne ikke følge med de øvrige proteinprodukter.

 

 

 

 

Kvæg