Kvæg er Katrines karrierespor

12 landmandselever har været til den afsluttende prøve på erhvervsskolen Hansenberg i Kolding, og blandt dem er Katrine Lystlund Alexandersen.

Egentlig havde Katrine Lystlund Alexandersen uddannelsen til veterinærsygeplejerske i kikkerten, da hun i sommeren 2018 startede på Grundforløb 1 på erhvervsskolen Hansenberg.

75 jerseykøer på skolens egen gård i Vranderup lidt uden for Kolding fik hende imidlertid til - efter ganske kort tid - at få øjnene op for uddannelsen til landmand med specialet husdyr.

- Jeg blev meget positivt overrasket over de muligheder, som landmandsuddannelsen giver. Og så blev jeg bare forelsket køerne - de har virkelig hver deres "personlighed". Derfor valgte jeg at uddanne mig inden for kvæg", fortæller Katrine Lystlund Alexandersen.

Hun har under sin uddannelse været i lære på to konventionelle landbrug ved vestkysten.

- Det var sjovt og udfordrende at flytte hjemmefra som 17-årig - at bo så langt fra familien. Det er godt at prøve noget forskelligt, påpeger Katrine Lystlund Alexandersen, der stammer fra Middelfart-området.

Det helt rigtige valg

Forleden fik hun en helt ny udfordring, for her var hun en af i alt 12 landmandselever, der var til den afsluttende prøve på Hansenberg - og hele holdet bestod.

Katrine Lystlund Alexandersen havde i sit eksamensprojekt sat fokus på diarré hos 0-2 måneders kalve - og hvordan man behandler dem. Et projekt, der skaffede hende et flot 10-tal.

- Alle på Hansenberg har været rigtig hjælpsomme, og jeg ville ikke have valgt nogen anden landbrugsskole. Jeg har fået så stor viden med mig - også om svineproduktion, så i princippet kan jeg også arbejde inden for det område i fremtiden, konstaterer hun.

Fra eksamen til barsel

Den nærmeste fremtid er dog fastlagt. For Katrine Lystlund Alexandersen er højgravid og går direkte fra eksamensbord til barselsorlov.

- Jeg har termin den 19. februar, så nu skal jeg på barsel. Derefter skal jeg ud at arbejde i nogle år for at samle noget erfaring, hvorefter jeg har planer om at læse videre - sandsynligvis til driftsleder. Der er gode muligheder for videreuddannelse, og på sigt regner jeg med at blive leder på en ejendom, siger Katrine Lystlund Alexandersen.

Netop de mange muligheder for faglærte landmænd er noget, som faglærer ved Hansenberg, Andreas Larson, hæfter sig ved:

- Der mangler elever inden for landbruget, og det mærker vi. Så vi satser på, at flere fremover vil vælge landbrugsuddannelsen. Når de går herfra, kommer de ud som faglærte landmænd. De vil typisk få mulighed for at blive fodermester, men de kan også vælge at læse videre inden for ledelse i landbruget".

Blandt de 12 nye landmænd med husdyr som speciale havde 10 af dem valgt retningen akvakultur, mens en elev havde valgt svin - og Katrine Lystlund Alexandersen var altså faldet for arbejdet med kvæg.

Læs også