Sådan fodrer man 10.500 køer
Der ligger en gigantisk majsstak ude foran den nordamerikanske bedrift, der skal forsyne gården med foder til de mange køer.
- Det virker på den måde, at fodertrucken – altså mixervognen, som er monteret ovenpå en lastbil – den holder nede i en grav. Så kører der en gummiged rundt i de forskellige parceller og læsser x kg, vitaminer og så videre op i fodermixeren.
Sådan lyder det fra Jacob Johnsen, der er salgschef for Bauer i Skandinavien.
- På den måde sammensætter han foderet til den afdeling, han nu skal køre i, smiler han til kameraet.
Han er – i et samarbejde mellem Bauer og Effektivt Landbrug – taget til Minnesota i USA for blandt andet at besøge den store mælkebedrift.
En 15 meter høj majsstak
Ude foran bedriften ses et uvant syn for de fleste danske mælkeproducenter.
- Vi står ude ved den lille diskrete majsstak. Den er vel 14-15 meter høj i midten. Gummigeden er i gang med at løsne majsen, for at de kan læsse den op til foder, og det foregår med en lang arm med nogle gafler eller pigge på ude på enden, og så hiver han foderet ned, inden det bliver læsset op i fodervognen, siger Jacob Johnsen.
Majsen bruges som foder til de 10.500 køer, som farmen huser.

Der gøres brug af krydsventilering i stalden for at sikre ensartet indeklima og temperatur for køerne i den store stald. Foto: Rasmus Fouirnaies Vinther Sinding
Malker 128 køer ad gangen
Karrusellen har plads til 128 køer ad gangen, og rotationstiden er mellem syv og ni minutter. Jacob Johnsen fortæller, at de normalt er seks mand til at operere karrusellen.
- Bag ved os ser vi en robot, og den vasker alle yverne. Allerede her har vi sparet nogle folk. Herovre har vi to mand, som sætter malkemaskinen på, og så er der nogle folk på den anden side til at efterbehandle køerne, inden de går ud, forklarer salgschefen.
- Det er den første malkekarrusel på gården, der gør brug af robotter, tilføjer han.