Forebyg patteskader i vinterperioden

Vinterkulden gør huden på køernes patter sårbar og øger risikoen for patteskader. Gå i gang med at forebygge skader allerede nu, opfordrer Landbrugsinfo.

I vinterperioden skal man være ekstra opmærksom på sår og læsioner på patterne, fordi kulden øger både risikoen for mekaniske skader og virusinfektioner. Sådan skriver Landbrugsinfo.

Når det bliver koldt, falder temperaturen i de perifere kropsdele som pattehuden, og så øges risikoen for skader. Det samme gælder blæst. For hvis der både er træk og kulde, bliver huden afkølet endnu hurtigere.

Det gælder både i robotsystemer og konventionelle malkesystemer

Tjekliste til forebyggelse

For at forebygge patteskader kan du med fordel følge denne tjekliste fra Landbrugsinfo:

1) Brug klude, der efter vask tørres i tørretumbler

Kludene til aftørring af patter skal være rene og tørre. Brug en godkendt fordyp med sæbe og desinfektion og tør dernæst patterne af med en tør klud. Tørre klude mindsker dels risikoen for infektioner, men de er også langt mere behagelige for malkerne at arbejde med end våde klude – især når det er koldt.

2) Brug godkendte patteplejemidler

Brug en godkendt pattedyp, der tørrer hurtigt. Vælg desuden én med plejende midler, da det er med til at holde huden blød og intakt. Varm eventuelt pattedyppen op, så den påføres lun. Det forkorter tørretiden.

Opbevar pattedyppen frostfrit. Ellers risikerer du, at den mister effekten. Det gælder i det hele taget al kemi, der anvendes omkring malkning.

3) Afskærm udvendige returgange, så du minimerer træk på køer, der flyttes.

Vær opmærksom på, om køerne bliver udsat for vind lige efter malkning, for eksempel i returgangen. Gør de det, kan det være en fordel at sætte afskærmning op.

4) Kontakt din dyrlæge eller rådgiver, hvis du oplever flere køer med læsioner eller sår på patterne.

De fire mest almindelige skader er herpes mammilitis, ophobning af pattedryp, kuldeskade og blackspot.

Kilde: Landbrugsinfo

Læs også