Højlandskvæget holdes hjemme

- Det er både dyrt og uetisk at skulle tage unødvendige blodprøver for at kunne deltage på dyrskuet, påpeger kødkvægavler, og undrer sig over de strikse forholdsregler for den ikke længere forekommende salmonella i fynske kvægbesætninger.

Der bliver længere mellem brølene i kødkvægstaldene ved årets fynske dyrskue. Dels er der ganske enkelt færre kødkvægavlere i det fynske, og dels bevirker strikse salmonella-regler, at flere vælger ikke at sende deres dyr på udstillingen i Odense.

En af dem er Jens Kimer-Jørgensen, Skalkendrup, der har en større besætning af Skotsk Højlandskvæg, og som tillige er formand for raceforeningen.

- Sidste år var vi kun to udstillere indenfor vores kødkvægrace, og alene den manglende konkurrence animerer ikke ligefrem til at tilmelde sig igen. Samtidig betalte vi 2.000 kroner for at få blodprøvet de fire dyr, vi havde med derude. Det skal lægges til i forvejen betragtelige udgifter til transporten og selve deltagelsen, lyder det fra den østfynske kødkvægavler, der var blandt de seks fynske besætninger, som var værter ved »Kødkvægets Dag« søndag den 21. maj.

Overflødigt stik

Tilmed finder han det uetisk at skulle stikke kanylen i raske dyr, fordi det kræves i dyrskuereglerne, og tilmed ganske overflødigt, her hvor Salmonella Dublin bakterien ikke har floreret i fynske kvægbesætninger i flere år.

- For seks-syv år siden var landet opdelt i to smittezoner. Her var der en grund til en ekstra sikkerhed, at alle dyr var smittefrie. Derfor kan det undre, at der kræves blodprøvning af samtlige udstillingsdyr i Odense med det resultat, at tilslutningen blot skrumper yderligere ind, siger Jens Kimer-Jørgensen og nævner, at der ikke er samme krav til blodprøvning ved Roskilde Dyrskue.

Han er bekendt med, at der heller ikke kommer andre udstillere af Skotsk Højlandskvæg på Det Fynske Dyrskue i år, og fornemmer, at det også gælder for flere af de øvrige kødracer.

Læs også