Bedre – ikke større
Avlsarbejdet er afgørende for at forbedre produktiviteten og effektiviteten. På mælkeproducent Troels Bjørns bedrift er der fokus på at øge effektiviteten – ikke antallet af køer. Ud over forbedringer af managementsystemet er en konsekvent avlsstrategi et centralt punkt i forhold til at opnå en produktiv, rentabel besætning. Med andre ord: køer, der kræver lidt arbejdskraft, er nemme at passe og har en høj livstidsproduktion. Tallene lader bestemt også til at understøtte denne fortælling.
Mælkeproducent Troels Bjørn har masser af planer for sin besætning. Men han ønsker ikke flere køer at malke. Det handler om at være bedre, ikke større, er filosofien bag. Troels Bjørn er selv i malkestalden ved fem ud af de 21 ugentlige malkninger og er ansvarlig for management af besætningen. Han er også meget optaget af at optimere de driftsmæssige og økonomiske aspekter af gården, som han har overtaget efter en konkurs.
Troels Bjørns mål og strategi står klart for ham. For to et halvt år siden overtog han denne produktionsenhed uden for Hobro, da han købte gården og den eksisterende besætning af den tidligere ejer. De første par år gik med at udføre tiltrængt vedligeholdelse og renovering, og der er i øjeblikket ikke plads til at udvide gården, men han ser stadig masser af muligheder for at udvikle besætningen og mælkeproduktionen.
- Bedriftens kapacitet er udnyttet fuldt ud, hvad angår antallet af køer, men vi kan stadig producere mere mælk med det nuværende omfang, siger Troels Bjørn, der har hjemme i Hobro.
Han tilføjer, at selv små ændringer kan have en stor virkning på en besætning med 350 køer. F.eks. satte det et stort skub i mælkeproduktionen at gå over til at malke tre gange om dagen. Og anskaffelsen af Ovalert-systemet fjernede enhver bekymring om frugtbarhed og brunststyring (se boks). Etableringen af klare protokoller har sikret ensartede arbejdsmetoder for medarbejderne. Det frigør også Troels Bjørn, så han har tid til at fokusere på forbedring af besætningens og bedriftens effektivitet.
Lavere udskiftning
Den gennemsnitlige mælkeproduktion pr. ko er i dag steget med knap 1.000 kg til næsten 12.000 kg, og en yderligere stigning til 12.500 kg er ifølge mælkeproducenten ikke urealistisk. Han ser imidlertid køernes forbedrede sundhedsstatus og den lavere udskiftningsprocent som langt vigtigere end en større produktion. På andre bedrifter med en lignende produktion er udskiftningsprocenten 42 procent, mens den på hans egen gård er 27,4 procent.
- At sænke udskiftningsprocenten og øge livstidsproduktionen er godt for indtjeningen. Det muliggør besparelser i forhold til at opdrætte unge erstatningsdyr, siger Troels Bjørn.
Der er i øjeblikket stadig 350 ungdyr på gården, men denne belægningsgrad vil blive reduceret til 250 i den kommende periode. Producenten har insemineret halvdelen af sine køer med sæd fra Belgisk Blåhvid.
Det betyder, at han slipper for at skulle beholde alt for mange køer, og det øger indtægten på salg af kalve. Det bidrager også til en betydelig fremgang i den generelle besætningsgenetik, efterhånden som den andel af besætningen, der scorer lavest, udelukkes fra avlsprogrammet.
Effektive køer
Troels Bjørn er overbevist om, at avlsarbejdet er altafgørende for at opnå en besætning med en høj produktivitet.
- En sund og højproduktiv besætning er grundlaget for en effektiv og rentabel mælkeproduktion. Køer, der nemt opnår en høj livstidsproduktion, er effektive. De er mere økonomiske at passe, fordi de kræver mindre arbejdskraft og omdanner mere foder til mælk, siger Troels Bjørn.
- Den ideelle ko er for mig en usynlig ko – en, der bliver ved med at producere mælk, laktation efter laktation, og som sjældent kan ses på opmærksomhedslisten.
Forskelle i den genetiske arvemasse kan ifølge en omfattende analyse i høj grad forklare forskelle i ydeevnen hos køerne i besætningen.
Troels Bjørn vil ikke gå så langt som til at kalde sig selv for avler. Han overlader gladelig udvælgelse af tyre og bedækningsrådgivning til eksperterne. Men hans rådgiver har en klart defineret opgave:
- Vi vil bruge de allerbedste tyre, der findes, for at avle efter egenskaber som sundhed og effektivitet. Avlsarbejdet kan hjælpe os med at optimere vores malkekvægsbesætning fremadrettet. Og det er altafgørende for at skabe et solidt grundlag for vores bedrift for fremtiden, slutter Troels Bjørn med stor overbevisning.