Connect til kostalden

NetPlan System Design i Årslev har sikret hurtig internetadgang til brunst- og sundhedskontrol af de godt 200 økologiske køer hos Niels Erik Maegaard.

På smartphonen eller på sin pc hjemme i stuehuset kan Niels Erik Maegaard tjekke, hvilke køer, der er i brunst i kostalden. Via en app kan han efterfølgende bestille inseminør til de pågældende køer.

Faktisk kan afløseren for Heat-Time, den internetbaserede SenseHub, via en sender i koens halsbånd registrere dens bevægelser, endda dens drøvtygning. Derfor kan hver enkelt kos sundhed også følges på skærmen.

At den økologiske kvægbruger i Eskildstrup ved Søllinge nu kan overvåge sine over 200 sortbrogede køer med den seneste it-teknologi fra Viking Danmark, har krævet en stabil internetforbindelse i den fritliggende kvægstald 700 meter i luftlinje fra hjemadressen.

Billig løsning

Løsningen har NetPlan System Design i Årslev stået for.

- Via en switch fra Waoo-routeren i det tilhørende stuehus har vi tilsluttet en sender på gavlen, et såkaldt bridgemodul. Den sender internetsignalet trådløst over til en modtager på kostalden, og fastholder samtidig hastigheden på de aktuelle 100 MB. En sender koster kun 1.000 kroner stykket, og med et par timer til installation er det en billig løsning, fremfor at skulle grave og føre et kabel til kostalden, forklarer it-virksomhedens indehaver Thomas Petersen.

Afstanden ved den aktuelle installation i Eskildstrup er kun omkring 25 meter, men en sådan sender kan række op til to kilometer i luftlinje. Kravet er blot, at der ikke er forhindringer som bygninger eller træer mellem de to sendere.

Op til 100 km

Med 27 år på bagen har NetPlan System Design medvirket til mange it-løsninger for både virksomheder og private. Ikke mindst har landbrug og gartnerier med flere bedriftsenheder netop udfordringer med den digital kommunikation.

Med de nye teknologier er den fysiske afstand ikke et problem. Således viser Thomas Petersen en parabol, som kan modtage signaler fra op til 30 kilometer. Og på markedet findes udstyr med rækkevidder til op til 100 kilometer.

- Naturligvis spiller afstanden ind for signalstyrken, men med denne her vil et signal på helt op til 1.000 MB kunne sendes de første tre kilometer helt uden tab.

Derfor er der ingen begrænsninger, hvis der vel og mærke ikke er høje forhindringer mellem driftsenheder eller måske tilhørende medarbejderboliger.

Internet på fodervognen

- Med denne løsning har vores medarbejdere også adgang i stalden. Det er vigtigt, da de også følger med på SenseHub, som er tilkoblet DMS-dyreregistreringen og vores øvrige aktuelle data i besætningen, påpeger Niels Erik Maegaard.

Programmet Smartkoen, indberetning af kælvning og Arla Farmer er alle internetbaserede funktioner, som allerede benyttes på gården i Eskildstrup. Og Niels Erik Maegaard forventer, at endnu flere relevante aktiviteter og data kommer på internetplatformen.

Det gælder blandt andet læsseregistreringen på den nye fuldfodervogn, som er undervejs til bedriften.

Eget domæne

- Mulighederne er uanede, og vi har slet ikke set det sidste. Derfor er it og en god netopkobling afgørende i alle moderne virksomheder, understreger Thomas Petersen, der har været indehaver af NetPlan System Design, siden it-virksomheden flyttede fra Ryslinge. I dag er der syv ansatte på den nuværende adresse på Overvejen i Årslev.

Han pointerer, at datasikkerhed er vigtigt i de omkringgribende it-aktiviteter på de enkelte bedrifter og virksomheder.

- Et godt sted at starte er at have sit eget domæne på internettet, frem for en hotmail eller øvrige mailtjenester. Det er både mere sikkert og giver samtidig en god signalværdi ud ad til.

 

Læs også