Gammel økolog klar til frisk græs
GMO-debat og en trang til nye udfordringer fik i 2008 Flemming Birk Nielsen til at starte omlægningen til økologi. Siden 2011 har han været vært ved Økodagen, og kan i dag kalde sig en af de »gamle« økologer.

De seneste år har omkring 2.000 mennesker troppet op til Økodag på Lunde. Privatfoto
Da Flemming Birk Nielsen i 1993 købte gården Lunde ved Tranum var der 50 køer i bindestald og 35 hektar jord.
Nu driver han 400 hektar jord – hvoraf 150 er lejet - og har 150 sortbrogede køer. Køer, der ligesom mange af deres økologiske søstre bliver lukket på græs 15. april, når omkring 80 økologiske mælkeproducenter byder indenfor til Økodag.
Dagen har de seneste år trukket over 200.000 danskere ud i forårssolen, og på Lunde forventer man omkring 2.000 gæster – ligesom de foregående år.
Lige siden gården var fuldt omlagt til økologi i august 2010, har Flemming Birk Nielsen hvert år slået dørene op til Økodag.
Små skridt
Vokseværket til gårdens nuværende størrelse er kommet gradvist over de sidste 25 år.
- Der er stort set sket et eller andet hvert eneste år. Enten har vi bygget eller købt mere jord. I forhold til byggeriet har andre måske været mere konsekvente og raget det gamle helt ned for at bygge nyt. Vi har taget det i lidt mindre skridt ad gangen, fortæller den nordjyske landmand, der første gang udvidede staldbygningerne i 1996 og siden i 2005. Siden er det primært arealet rundt om gården, der blevet større.
- I en del år havde vi 140 køer og 140 hektar, men de sidste fem år har planteavlen taget fokus, fortæller Flemming Birk Nielsen, der dog stadig primært holder sig i stalden, mens han har en fast markmand til at klare størstedelen af arbejdet i førerhuset.
Mange år endnu
Udover markmanden har Flemming Birk Nielsen en elev og en flexjobber ansat, mens den ene af hans fire sønner, Laust på 22 år, af og til også hjælper til, når han har fri fra agrobusiness-studiet i Aarhus. De tre andre sønner har valgt andre veje end landbruget.
Om Laust engang skal overtage gården ved Tranum, er der ikke taget nogen beslutning om endnu.
- Så langt er vi slet ikke begyndt at tænke endnu. Jeg har da også planer om at fortsætte i hvert fald 10 år endnu, siger Flemming Birk Nielsen, der i første omgang mener, at sønnike skal ud og arbejde andre steder end på Lunde.
- Jeg tror, det er sundt at komme ud og se verden. Han skulle jo gerne ende med at blive klogere end mig, og måske en dag komme tilbage og lære mig noget.
Passende størrelse
At gårdens placering betyder, at der ikke kan udvides til meget mere end de 150 køer passer Flemming Birk Nielsen ganske godt.
- Jeg skal ikke gøre mig klog på, om noget er bedre end andet, men jeg har aldrig haft en drøm om at skulle have 400 køer. Det var også en af grundene til, at vi i sin tid lagde om til økologi. For at lave et produkt, der gav noget merværdi og for at slippe ud af ræset med at skulle udvide med 50 køer hvert år, som desuden heller ikke var mulig, fordi vi bor, hvor vi bor, fortæller han.
Nye udfordringer
Omlægningen til økologi var et naturligt valg, da Flemming Birk Nielsen i 2008 affyrede startskuddet til omlægningen.
- Når man er lønmodtager, finder man et nyt arbejde, hvis man trænger til nye udfordringer. Det er lidt sværere som selvstændig, men for mig var omlægningen til økolog en god udfordring, som jeg bestemt ikke har fortrudt. Og siden er økologien ligesom krøbet ind under huden på mig, fortæller Flemming Birk Nielsen.
- Da jeg valgte at lægge om var der også meget debat om GMO-foder, og økologi var eneste mulighed –ikke som i dag, hvor der også er et marked for konventionel GMO-fri mælk, konstaterer han.
- Så det var på ingen måde af økonomiske årsager, selvom der siden har været perioder, hvor vi har fået noget mere for vores mælk end de konventionelle, lyder det fra mælkeproducenten, der siden sin start med økologien har set en ny bølge økologer starte op.
- Det er lidt sjovt, at vi nu lige pludselig er blevet de gamle økologer, konstaterer han.
Godt koncept
For familien Birk Nielsen har Økodag været en fast tradition siden omlægningen til økologi på gården ved Tranum. Sådan bliver det også i år, når køerne bliver lukket ud klokken 12.00 søndag den 15. april.
- Jeg synes, det er et godt koncept, og jeg synes, det er fantastisk, at der kommer så mange og kigger på, når køerne bliver lukket ud. Det første år havde vi regnet med omkring 500, og så kom der cirka 900, og de sidste par år har der været godt og vel 2.000 gæster, siger Flemming Birk Nielsen, der er glad for muligheden for at give omverdenen et indblik i livet på gården.
- Der er alt for mange folk, der kun får deres indtryk af landbruget og fødevareproduktionen gennem elektroniske medier. Der er Økodagen en kærkommen lejlighed til at give et mere reet indblik, siger nordjyden, der igen i år har inviteret spejderne, ligesom sidste års tiltag med at give børnene mulighed for at malke en ko bliver gentaget.
- Vi prøver at lave lidt nyt hvert år, for selvom, der kommer mange nye, så er der også mange, der kommer igen år efter år, siger Flemming Birk Nielsen, der i skrivende stund dog ikke helt ved, hvad årets nyhed bliver.
En ting er dog helt sikkert: økologen glæder sig lige så meget som de forventningsfulde børn til første dag på græs.
- Det er altid en sjov dag, som vi landmænd bestemt også ser frem til, siger Flemming Birk Nielsen, der ser frem til at få køerne ud, selvom de i vinterens løb har fået et par smugkig på terrænet rundt om stalden, når sandet er blevet skiftet i sengebåsene.
- Når vi skifter sand og det passer med vejret, bliver de lukket ud. Men det er ikke det samme at lukke dem ud på en snedækket mark, som én hvor græsset gror. Det kan man også sagtens se på deres reaktion, fortæller han.
Her danser køerne
31 gårde, der byder velkommen til Økodag i det Nord-, Midt- og Vestjyske:
Irene og Morten Mejlvang, Berberisvej 20, Brønderslev
Inge Merete og Leo Thomsen, Trintvedvej 4, Dronninglund
Flemming Birk Nielsen, Fosdalvej 15, Brovst
Karin og Per Nørgaard, Nørengen 17, Gandrup
Mona og Karl Ove Klit, Lerhøjvej 4, Thisted
Nicolaj Nicolajsen, Gyrupvej 14, Snedsted
Jørgen Myrup, Dammevej 1, Løgstør
Louise Kvist og Peter Kjærgaard, Tårupvej 8, Nibe
Finn og Bjarne Kjærgaard, Kærsholmvej 42, Storvorde
Torsten Wetche, Hornumvej 95, Farsø
Lis Tanderup og Finn Tang, Gislumhøjvej 5, Aars
Annemette Toft Sørensen og Axel Sørensen, Skovlvejen 3, Aars
Brian, Hanne og Sten Christensen, Finderupvej 31, Hobro
Mette og Anders Laustsen, Norup Østermark 12, Havndal
Steen Hareskov og Kirsten Kjærgaard, Randersvej 58, Tjele
Lene og Lars Jørgensen, Krogsagervej 1, Randers SØ
Ingrid og Hans Hjort, Auningvej 37, Mørke
Karl og Mikkel Nielsen, Tangbakkevej 3, Rønde
Havredal Praktiske Uddannelser, Smedevej 4, Karup
Birgit og Peder Skovgaard Pedersen, Sortenborgvej 6, Silkeborg
Jens Peter Jeppesen, Houdamvej 7, Lemvig
Helle og Jens Erik Damtoft, Struervej 1, Vinderup
Kurt og Linda Heldgaard, Skovhusvej 4, Vinderup
Lene og Michael Vammen Bisgård, Furvej 31, Skive
Carina og Svend Otto Søgård, Vestre Skivevej 15, Stoholm
Kirsten og Jens-Bernhard Knudsen, Aulumvej 14, Sørvad
Mona og Tsjipke Wiersma, Sønder Skjerkvej 3, Aulum
Lone og Henrik Sundgaard, Askovvej 41, Ørnhøj
Claus Bak, Grønbjergvej 24, Spjald
Bodil og Hans Christian Kviesgård, Lillebyvej 3, Videbæk
Anja og Preben Madsen, Korshøjvej 5, Vildbjerg