Kosttilskud reddede Peter og køerne

- Jeg havde så ondt i mit knæ, at jeg ikke kunne komme ned i hug fortæller 62-årige Peter Aalbæk fra Holmsland v/ Ringkøbing der overvejede at sætte køerne ud i 2015.

Dengang i 2015  havde Peter Aalbæk fra Holmsland i Vestjylland rigtigt ondt i sit knæ og sine hofter. For 20 år siden var han i svømmehallen, og det gav et knæk i hans højre knæ.
- Jeg tænkte at det skulle bare have noget smørelse, det er vi jo så vant til fra maskinerne, griner Peter Aalbæk, og det gik også godt i mange år.
Men – så skete det – Peter Aalbæk var ved Vesterhavet og hoppede ned fra en bunkers – og knæet forsvandt under ham.
-  Jeg kunne ikke gå derfra og tænkte, hvordan skulle jeg passe køerne? Men som selvstændig og alene om det skal køerne jo passes hver dag, uanset hvor ondt jeg havde det. Og vi har ingen hjælp, men min kone Lilian og jeg driver gården sammen, fortæller Peter Aalbæk.
Han havde prøvet mange forskellige ting, lige fra fiskeolie til kippers, som han ikke vil sætte tænderne i længere, idet han har spist nok af disse.
- Gode råd var dyre, idet jeg jo ikke kunne være væk fra vores 30 køer, som jeg selv passer i en bunden stald, i flere måneder, og hvordan ville jeg kunne malke køer med et kunstig knæ, når jeg skal ned i hug, spurgte Peter sig selv.

Læste om kosttilskud
-  Heldigvis havde jeg set en artikel om en landmand, som var blevet hjulpet i forhold til at have ondt i hans led, ved at spise nogle naturlige kosttilskud fra Sundhedsshoppen v/ Varde. Så jeg ringede til Kirsten Bak Hansen og fik en snak med hende, og startede så op med at spise to produkter – aktiv og yumi. I starten, flere gange om dagen men efter 1 måned skulle jeg kun spise 1 af hver, inden jeg gik ned på hver anden dag, fortæller Peter. 
-  Jeg mærkede en forbedring i løbet af kort tid, og – som jeg sagde til Kirsten på landskuet i Herning i år – havde det ikke været pga. produkterne aktiv og yumi, ville vi have været nødt til at sætte køerne ud i 2015. Nu har jeg nået en vis alder, og der kommer restriktioner til os der stadigvæk har køer i bunden stald, så i løbet af nogen tid, bliver vi nødt til skille os af med køerne. Dog ikke pga. helbredet, men pga. lovgivningen, ligesom vi har været nødt til at komme af med vores grise, fordi Arla kræver at køer og grise ikke går i samme stald, fortæller Peter.
Peter Aalbæk startede med at spise de naturlige kosttilskud aktiv og yumi fra Sundhedsshoppen tilbage i 2015 - og spiser dem stadigvæk. Dog kun på vedligehold med to af hver om ugen, og det går rigtig godt.
- Jeg kan uden problemer malke køer, gå ned i huk og jeg mærker hverken til mine knæ eller hofter – bare jeg sørger for at spise produkterne. Og – så er jeg begyndt at drikke vand, hvilket jeg ikke gjorde tidligere, men Kirsten sagde til mig, at jeg skulle huske at drikke mellem 1½ -2 l vand og dagen, og det råd lyttede jeg efter, griner Peter der er gift med Lilian, og det er Lilians fødegård de overtog for 34 år siden.

Kan man leve af 30 køer?
Da Peter og hans kone Lilian som også er landmandsuddannet, kom til Holmsland for 34 år siden var der mange små landbrug tilbage, og mange små brug med kun 12 køer.
I dag er der to mælkeproducenter tilbage på Holmsland, den ene en økologisk kvæggård med 100 køer, og den anden med 200 køer. Resten – bortset fra Peter og Lilians gård med 30 køer i bunden stald – er der ikke længere.
-  Vi har investeret men ikke mere end vi kunne magte, og når jeg er alene om at passe køerne, selvforsynende med foder og vi ellers tænker os om, går det ganske godt med kun at have 30 køer, fortæller Peter, hvilket for mange storbrug vil være helt utænkeligt.
- Vi har en fantastisk natur herude, og da det er et fladt landskab, kan vi se så langt øjet rækker. Der er rigtig mange som kommer denne vej forbi, fordi Ringkøbing fjord er et attraktivt sted for surfere” slutter Peter, der nyder landskabet og hans dagligdag uden at have ondt og problemer med helbredet.

Foredrag og informationsmøde
For at hjælpe andre mennesker med ondt i deres led og som gerne vil undgå kunstige hofter og knæ, eller som har andre helbredsmæssige udfordringer, holder Kirsten Bak Hansen i samarbejde med Peter Aalbæk et arrangement med foredrag og vidensdeling onsdag d. 27. november kl. 19 i Holmsland Idræts- og kultur center. Tilmelding af hensyn til forplejning er nødvendig til mobil nr. 23849087 – Se mere på www.sundhedsshoppen.com.

Læs også