bannerPos

Mælkeproducenter vil gå plantevejen

Naturli' Foods har haft pæn succes med deres havrealternativer til mælkeprodukter. Men nu kan de se frem til hård konkurrence fra Arla. Foto: Michael Hein
24-08-2019 10:03
Interessen for plantebaserede alternativer til traditionelle produkter er stigende. For nylig meldte Danish Crown ud, at slagterigiganten arbejder på planteburgere – nu er turen kommet til mælkeproducenter som Arla, Naturmælk og Thise.

I løbet af et års tid er det planen, at Arla vil sende en række plantebaserede fødevarer på markedet, for der er stigende interesse for mælkealternativerne i samfundet. Det fortæller bestyrelsesformand i Arla, Jan Toft Nørgaard til Jyllands-Posten.

- Vi har besluttet at gå ind i produktion af plantebaserede drikkevarer, fordi vi vurderer, at vi kan tjene penge på det. De plantebaserede varer passer fint ind i vores profil som et nordeuropæisk, landmandsejet selskab, der producerer på basis af naturlige råvarer, siger Jan Toft Nørgaard.

Vækstraterne på de plantebaserede drikkevarer ligger på cirka 15 procent om året i Arlas fem nordeuropæiske markeder, skriver avisen.

Men mejerigiganten er ikke ene om at have den slags ideer. For nu melder Naturmælk og Thise Mejeri sig klar til at følge trop. Det skriver mejeri.dk. Og de ideer er ikke af ny dato, fortæller direktør i Naturmælk, Leif Friis Jørgensen.

- Selvfølgelig ser jeg da helst, at forbrugerne drikker mælk, men der sker hele tiden ændringer i forbrugsmønsteret, ikke mindst på baggrund af diskussionerne om klima og dyrevelfærd. Derfor skal vi være omstillingsparate, så vi også er en del af det, forbrugerne fremadrettet efterspørger, siger Leif Friis Jørgensen til mejeri.dk.

Stærk trend

Modsat Arla har Naturmælk planer om, at selskabets nuværende danske mælkeleverandører skal levere planteprodukterne til satsningen, fx havre.

- Vores andelshavere kan producere ingredienserne, og eftersom de plantebaserede produkter på mange punkter minder om mejeriprodukter, så vi har gode muligheder for at udnytte vores eksisterende produktionsapparat, siger Leif Friis Jørgensen.

Samme overvejelser har man hos Thise Mejeri.

- Der er ingen grund til at kæmpe mod en stærk trend, som plantedrikkene har vist sig at være. Tværtimod kan vi lige så godt få del i et nyt marked. Derfor kan man på et tidspunkt meget vel se Thise fremstille produkter lavet af planter. Hvornår det vil ske, ved jeg ikke lige, siger Thise-direktør Poul Pedersen til mediet.

hka

L&F indkalder til stormøde om vand på markerne

Landbrug & Fødevarer indkalder til stormøde på grund af de store mængder regn, der skaber problemer for danske landmænd. Kommuner og stat må tage ansvar, lyder det.

Pattevasker sørger for ens forberedelse hver gang

Hos mælkeproducent Knud Erik Therkildsen fra Djursland har investeringen i en pattevasker gjort, at køerne forberedes ens til hver eneste malkning, tre gange i døgnet. Det betyder blandt andet, at de 200 køer hurtigere lægger mælk ned og i dag kan malkes hurtigere end tidligere.

Er Miljøministeriet til skade eller gavn for landdistrikterne?

Dønningerne efter 1968 medførte en favorisering af den boglige skole. En ny intellektuel klasse opstod, som var nødt til at kassere den mere naturnære og erfaringsbaserede viden for at få lebensraum.

Fra næste uge begynder fremrykningen

Forud for påsken er der behov for at rykke et stort antal grise frem, og det begynder allerede fra næste uge.

Får fast forankring på Falster

Rådgivningsvirksomheden Agrovi, der tæller tre kontorer på Sjælland, har nu købt fast ejendom på Falster og udvider medarbejderstaben.

Stormøde om oversvømmelserne

Mange parcelhusejere, sommerhusejere og landmænd oplever dagligt kampen mod de massive mængder vand, som ikke i tilstrækkeligt omfang bliver håndteret af myndighederne. Der er brug for, at de tager deres ansvar omkring vandløbene alvorligt, og sikrer bedre mulighed for gennemstrømning. Derfor indkalder Landbrug & Fødevarer, Danske Vandløb samt Ålauget GST - Gudenåen - Silkeborg - Tange Sø til stormøde om de massive oversvømmelser, som vi ser landet over.

Jubilæumsdyrskue i Horsens

Der satses igen i år på nye og spændende aktiviteter for gæsterne på Dyrskuepladsen i Horsens.

De første tegn på økonomiske corona-effekter

Var man i tvivl om, at der ville være en vækstmæssig regning at betale for coronavirusudbruddet, så kan nye tal måske overbevise, lyder det fra Nykredit.
Side 1 af 1775 (35496 artikler)Prev1234567177317741775Next