bannerPos

Stor uenighed om kvælstofforbruget

Med Landbrugspakken, der blev vedtaget i 2016, fik landbruget lov til at gødske med cirka 95.000 tons kvælstof ekstra.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
30-11-2019 06:34

Med Landbrugspakken, der blev vedtaget i 2016, fik landbruget lov til at gødske med cirka 95.000 tons kvælstof ekstra. Men i juni 2017 viste tal fra Fødevareministeriet, at landbruget i gødningsåret 2015/16 blot brugte 52 procent af den ekstra gødning, som planteavlerne fik til rådighed med Landbrugspakken.

Ligesom med de tal, der ligger bag de nye krav om en tredobling af de målrettede efterafgrøder i 2020, er der i opgørelsen over den benyttede mængde ekstra kvælstof, tale om beregnede tal.

For dyrkningsåret 2016/2017 udnyttede landmændene endda blot 28 procent af den ekstra kvælstofmængde, som Landbrugspakken gav mulighed for, viser tal fra Landbrugsstyrelsen. Det oplyste daværende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen til Folketingets miljø- og fødevareudvalg i december sidste år.

Også her er der tale om beregnede tal.

Brugt mere end 93 procent

For 2017 har man fra Bæredygtigt Landbrug imidlertid regnet ud, at landbruget brugte 93,4 procent af den totale mængde kvælstof, som planteavlerne her havde til rådighed. At ikke al kvælstof er brugt skyldes, at der kan være landmænd, der gøder under det, som er økonomisk optimum.

Jørgen Evald, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, pointerede i december 2018, at hvis myndighederne holder fast i de beregnede tal om, at Danmarks landmænd kun har brugt 28 procent af den ekstra mængde kvælstof, så må det også føre til, at kravet om efterafgrøder i den målrettede regulering er overflødigt.

Myndighederne har som bekendt netop tredoblet kravet til målrettede efterafgrøder til 380.000 hektar fra næste år.

jll@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 20 95 82

Miljøgodkendelse til andre staldsystemer

Ikke alle stalde passer ind i de traditionelle kasser i en miljøansøgning. SvineRådgivningen meddeler, at de har god erfaring med sådanne sager.

IGC forventer global overskudsproduktion i 2020

IGC, The International Grains Council, forventer en overskudsproduktion af afgrøder på globalt plan i sæsonen 2020 og 2021. Men det er ikke fra Europa, den store afgrødeproduktion i givet fald vil komme.

Mild morgenluft for industriel slagtesvineproduktion

Længe før klimadagsordenen blev sat af politikere og befolkning, var AgriFarm A/S klar med miljø- og klimavenlige løsninger for slagtesvineproduktion, der gør en industriel storstald til en venlig nabo.

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

- Udvikling er mit opium

Flemming Fuglede Jørgensen er i gang med et generationsskifte på »Borupgaard« med sin søn Peter. Samtidig har han netop erhvervet herregården »Christiansdal«. Der er muligheder i dansk landbrug. Men der skal kæmpes for at bevare dem, lyder vurderingen.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.
Side 1 af 1850 (36981 artikler)Prev1234567184818491850Next