Vi vil alle det samme – klimagevinst skal ende i landmandens lommer

Det kommer i dækningen nogle gange til at fremstå, som om der er uenighed eller splittelse i erhvervet om emnet, men sådan oplever jeg det nu ikke, skriver Troels Toft, sektordirektør i Seges.

Af Troels Toft, sektordirektør i Seges, Planteproduktion

Klimacertifikater har fået meget spalteplads i landbrugsmedierne i de seneste måneder, og jeg har selv medvirket i flere artikler.

Det kommer i dækningen nogle gange til at fremstå, som om der er uenighed eller splittelse i erhvervet om emnet, men sådan oplever jeg det nu ikke.                            

Helt overordnet er selvfølgelig, at klimaforbedringer som skabes ved landmandens indsats skal godskrives landbruget. Derom kan slet ingen tvivl herske. Alle initiativer, om det er Conservation Agriculture, forskellige biomasse energier eller andre nye innovative tiltag, skal landmanden have fuld kredit for.

Det er også vigtigt at slå fast, at når vi maner til omtanke og forsigtighed, så handler det ikke om gå de store andelsvirksomheders ærinde.

Vi ønsker at landbruget som erhverv og den enkelte landmand får det optimale ud af klimaforbedrende tiltag.  

Om det bliver ad den ene eller den anden vej er ikke afgørende for os.

Vi er heller ikke på nogen måde ude på at lægge gift for de aktører, der handler i CO2-certifikater. Men jeg ville svigte min pligt overfor landmændene, hvis jeg ikke gør opmærksom på de potentielle faldgruber, der ligger i blindt at gå ind i sådan en aftale.

CO2-certifikater er et nyt og meget interessant marked. Men det er også ekstremt komplekst og dynamisk. Samtidigt ser vi ind i kommende politiske klimaregulering af landbruget, som ingen kan forudse hvor ender.

Har du først solgt bedriftens klimaforbedring i certifikater ud af erhvervet, er din bedrift ikke blevet grønnere, og står tilbage som sort.

Det skal man være opmærksom på.

Er man det og går ind i en certifikataftale med vidtåbne øjne, så ser jeg ingen problemer i det.

Mit budskab, som jeg tror alle er helt enig i, lyder derfor bare:

»Tænk dig rigtig godt om. Beslutningen om, hvordan du bedst høster frugterne af din klimaindsats, kan meget vel være en af de vigtigste, du træffer i din tid som landmand«.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også