Politisk aktivisme truer alle dele af landbruget

Af Jørn Rasmussen, kandidat for Nye Borgerlige, Pilealle 5, 4760 Vordingborg

»Forslag om at fjerne støtte til økologer forkastet«, som omtalt den 5/3 vil jeg gerne knytte et par kommentarer til.

Når Enhedslisten udtaler: »Det her forslag fra Nye Borgerlige om at afvikle økologistøtten er nok et af de allerdårligste forslag, jeg har set i Folketinget« og Alternativet følger op »… det her beslutningsforslag om at droppe støtten til økologisk landbrug i Danmark er det absolut ringeste, jeg nogensinde har oplevet i den her sal«, er der nok noget interessant og fornuftigt bag forslaget, tænker jeg.

Debatten kørte desværre kun på to alternativer, økologisk - kontra konventionelt landbrug. Men der er i dag mange forskellige måder at dyrke landbrug på: præcisionslandbrug, pløjefri landbrug, Conservation Agriculture og alt der imellem. Det gør, at økologisk landbrug ikke længere er så enestående og noget særligt, som politikere gerne vil gøre det til.

Derfor har økologerne ekstra udfordringer fremover. Med den politiske omklamring de er underlagt, bliver de på et tidspunkt overhalet - på alle parametre - af alle de andre måder at dyrke landbrug på, er mit bedste bud.

Har økologisk landbrug da ikke ført noget godt med sig?

Det er svært at sige. Måske ville forbrugerne og gourmetrestauranter nok alligevel have efterspurgt alternativer til det »normale«.

Men hvad, der er helt sikkert, er at den politiske opmærksomhed og særstatus økologerne har nydt, har politisk svækket hele det primære landbrug.

Ved den politiske indblanding er det lykkedes at sætte landbrugsudøvere op imod hinanden. Uden denne indblanding havde erhvervet samlet mere effektivt kunne bruge kræfterne på at holde politikerne væk fra deres ejendomme.

Om det ligefrem er Machiavelli, der har givet inspiration til, hvordan man med listighed deler og hersker for at bevare magten, tror jeg dog ikke. Men må konkludere, at den overdrevne politiske aktivisme på alle områder i dag er landets største svøbe. En del af årsagen til, at vi politisk er endt, hvor vi er, kan udledes af svaret fra Erling Bonnesen (V), som også udtalte sig på vegne af de konservative.

»Venstre har jo også bakket op om tilskud til økologi og været med til at omlægge historisk mange hektar landbrugsjord til økologisk drift … Generelt går vi i Venstre ind for gode rammevilkår for dansk landbrug og fødevaresektor for at styrke konkurrencevilkårene, så det er på lige vilkår«.

Hvordan kan man støtte noget samtidigt med, at man går ind for, at konkurrencevilkårene skal være på lige vilkår. Sort politikersniksnak som ikke ligefrem mindsker politikerleden.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også

Retsopgør om ammoniak fra husdyrbrug – det er nu, det gælder!
Brexits betydning for eksport til Storbritannien
Spis dansk kød med god samvittighed
Send ikke mælken ud af Danmark
Retsopgør om ammoniak fra husdyrbrug
Fødevare-arbejdspladser er »dansk, når det er bedst«