Ammoniak-reglerne for husdyrbrug skal ændres

Lise Bech, MF, landbrugs- og fødevareordfører, Dansk Folkeparti.
Af MF Lise Bech, landbrugs- og fødevareordfører, Dansk Folkeparti
I sidste weekends Effektivt Landbrug kunne jeg med glæde læse, at Bæredygtigt Landbrug blæser til kamp mod de forhadte ammoniak-regler for husdyrbrug, der kom med L12 i år 2011. Det gjorde mig oprigtigt glad.
Reglerne er fuldstændig på månen. Jeg har i al den tid – dog kun en hel periode i Folketinget - kørt hårdt på, for at reglerne skal ændres. Det var lige ved at lykkes i år 2018, hvor ammoniakreglerne var kommet på efterårets kampprogram. Men så stoppede Esben Lunde Larsen som minister. Der kom en ny på posten, og så blev dagsordenen (igen) parkeret på sidelinjen.
Det er mere end tvivlsomt, at 200-700 gram kvælstof skulle spille en rolle, når den kvælstof-følsomme natur har ligget klods op og ned ad husdyrbruget i årtier. Der er positive sammenhænge mellem husdyrbrugene og udviklingen af arealerne – uden husdyrene, så var der ikke nogen kvælstoffølsom natur. I stedet ville de små blomster være blevet kvalt i krat og skov.
Folketinget spiller - med ammoniak-reglerne - hasard med danske landbrugsfamilier, og det værste er, at der ikke laves en erstatningsordning for disse landbrug. Tværtimod kan folk få lov til at slide det hele ned for til sidst at gå fra hus og hjem uden penge i hånden.
Dårlig behandling
Forestil jer, at vi i Folketinget vedtog at lave en motorvej ind gennem en by, og på samme tid gjorde opmærksom på, at motorvejen først kom om 10-20 år. For så havde folk jo tid til at nedslide samtalekøkkenet, taget og børnenes legeredskaber, fordi erstatning jo selvfølgelig ikke kan komme på tale. Det er lige præcis, hvad man byder de få husdyrbrug, der er beliggende et sted, hvor nogle biologer har fundet kvælstoffølsomme blomster.
Men selvfølgelig rammer det her jo ikke særlig mange husdyrbrug – og mindretal må man åbenbart gerne behandle decideret dårligt. Grundloven skal beskytte borgerne mod politikernes pludselig indfald og skøre regler. Og lige præcis ammoniakreglerne til ammoniakfølsom EU-natur er af den type. Jeg håber, at landbruget får held med deres kommende retssager. Og jeg ærgrer mig mest af alt over, at vi ikke herinde i Folketinget kan finde en løsning, uden at det hele skal rulles op for retten.
Jeg forsøger løbende at gøre noget i forhold til problemet. I anledningen af det varslede retsopgør vil jeg på ny henvende mig til ministeren på området med henblik på at ændre fremtiden for de berørte landbrug.
Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.