Tønder Kommune roser sig af at nedsætte CO2-udledningen ved at vådlægge tørvejord. Men regnestykket skal vendes på hovedet.
Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde
Tønder Kommune arbejder på at blive Danmarks vildeste kommune – de kandiderer flot, når de i en pressemeddelelse den 29. september roser sig af at nedsætte CO2-udledningen ved at vådlægge tørvejord.
Regnestykket skal vendes på hovedet.
Ved at afbryde dræn i 42 hektar tidligere landbrugsjord og udlægge dem i permanent græs vil udledningen ikke falde, men stige. Når jorden får lov til at være våd og blive mere våd – men ikke fuldstændig oversvømmet, vil den stadig udlede CO2.
Hvis Tønder Kommune skal stoppe udledningen af CO2, skal jorden sættes helt under vand, det er en af forudsætningerne for at stoppe omsætningen af organisk materiale til CO2. Vådlægges det ikke helt, vil omsætningen forsætte blot med større udledning af både lattergas og metan.
Det, man gør nu, er udelukkende at indskrænke fødevareproduktionen. Og det er da helt vildt.
Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.