Af Martin Lambert Pedersen, bestyrelsesmedlem i LandboSyd
Medierne skrev forleden, at Rockwools topchef, Jens Birgersson, står til at modtage en særbonus på 11 millioner kroner for at nå det første mål ud af tre om at nedbringe mængden af CO2, som selskabet udleder.
Jens Birgerssons og Rockwools indsats består blandt andet i, at selskabets CO2-udledning nedsættes med mere end 50 procent ved at erstatte naturgas med biogas i produktionerne på de to danske fabrikker i Vamdrup og Øster Doense ved Hobro.
Dermed har selskabet ud fra egne beregninger allerede nået sin andel af den samlede danske nedbringelse af CO2-udsklippet med 70 procent i 2030 sammenlignet med udslippet i 1990.
- Der findes ingen fair CO2-afgift
Det er jo positivt, at der er gang i den grønne omstilling. Men sagen er, at det er i kraft af landbrugets indsats, at Rockwool kan skærpe sin grønne profil.
Biogassen kommer fra landbruget, og dermed er det dansk landbrug og vores biomasser, som sikrer, at Rockwool kommer i mål. Landbruget bliver efterladt med regningen.
Når der produceres biogas, tildeles landbruget blot 5-10 procent af æren. Resten ryger til primært energi- og transportsektoren.
Nogle påstår, at landbruget ikke leverer. Men sagen er, at vi ender med at levere dobbelt, og da denne fordeling er aftalt i FN, er det svært at få den taget op til en revurdering.
Derfor er det vigtigt at få forklaret, at industrien pynter sig med lånte grønne fjer, mens det er landbruget, som gør arbejdet.
Det er jo positivt, at der er gang i den grønne omstilling. Men sagen er, at det er i kraft af landbrugets indsats, at Rockwool kan skærpe sin grønne profil.
Martin Lambert Pedersen
Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.