Kan blive det næste store eksporteventyr

Eksport af klimavenlig dansk mælk kan blive fremtiden, mener LandboNords formand i dette debatindlæg.

Af formand for LandboNordTorben Farum, Røllenvej 28, Syvsten, 9300 Sæby

Skal de danske køer klimabeskattes? ikke hvis det står til de danske landmænd. De danske mælkeproducenter har de sidste mange år arbejdet vedholdende med at sænke deres udledning målt i kg CO2 pr. kg. M´mælk.

I dag kan danske kollegaer producere én liter mælk med en udledning på lige omkring 1 kg CO2. Målet i 2030 er 0,88 kg co2, mens vi forventer, at der i 2050 kan produceres helt klimaneutralt. Det kan vi opnå igennem forskning og implementering af de nyeste og mest klimarigtige løsninger ved de danske landmænd.

Hvis man sammenligner globalt, så udleder et land som Indien ca. 3,5 kg co2 pr. liter mælk. Den store gevinst ligger altså ikke i at slagte en god dansk klimaeffektiv ko, men derimod i at få lært resten af verden, hvordan man med udgangspunkt i dansk knowhow og teknologi kan reducere udledningen.

Formidling af den viden kan meget vel blive vores næste store eksporteventyr.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også