I bærer ansvaret for sojaproduktionen i Sydamerika

- Det er flot og vigtigt, at Danish Crown har sendt et klart signal til producenter, kunder og forbrugere med krav om ansvarlig soja og større gennemsigtighed i forsyningskæden, skriver læserbrevsskribenterne. Arkivfoto: Kaj Lund Sørensen
Af : Marie-Louise Boisen Lendal og Iben krog Ramussen, direktører og stiftere af Tænketanken Frej.
Vi skulle begge have haft været på sommerferie i udlandet. Marie-Louise havde desuden booket skiferie i Norge i april, og Iben havde planlagt en weekendtur i Berlin i maj. Det satte COVID-19 en stopper for, og den globaliserede og Schengen-prægede verden, som vi 90er-børn er vokset op i, har ændret sig fundamentalt fra den ene dag til den anden.
Vi mennesker farer ikke længere over grænserne, og alt er blevet mere nationalt orienteret. Bortset fra vores fødevareproduktion og forbrug. I holder verden global. Mens antallet af personbiler på vejene er faldet drastisk under coronakrisen, så er antallet af lastbiler næsten uændret. Og mens vi andre har arbejdet hjemmefra via mails og online møder, så har I holdt produktionen i gang på både gårde, slagterier og fabrikker. Mens verden har været lukket, har I fortsat sendt grise til Kina.
Noget andet, som I er fortsat med, mens grænserne har været lukkede, er at sejle soja fra Sydamerika ind i de danske havne. Hvert år importerer danske landmænd 1,7 millioner tons proteinrige sojaskrå til at blande i foderet til grise og køer. Der er ikke noget galt med at importere soja i sig selv, men det er problematisk, fordi I importerer så meget mere end det.
Sojaproduktionen i Sydamerika er ikke underlagt samme ansvarlige produktionskrav, som I er. Der ryddes hver dag regnskov, der huser sjældne arter, som uddør og aldrig kommer igen for at gøre plads til sojaproduktionen. Dertil har regnskovsfældningen selvsagt store konsekvenser for klimaudledningen.
Den globale produktion af soja beslaglægger et areal på over 1 million kvadratkilometer, og en opgørelse, som Københavns Universitet har udarbejdet for Fødevareministeriet, viser, at sojaen medfører en udledning af drivhusgasser, der svarer til 6,2 millioner tons CO2. Disse tons skal lægges oveni landbrugets nuværende udledning på 15,4 millioner tons (Politiken d. 23. april 2020 & »24 Anbefalinger«, Regeringens Klimapartnerskab for fødevare- og landbrugssektoren.)
- Tak, fordi I tager ansvar
Omvendt er soja en af de mest proteinrige afgrøder per hektar sammenlignet med andre afgrøder og er derfor et produkt, vi ikke kan boykotte eller sådan lige erstatte med noget andet. I hvert fald ikke endnu. Løsningen er derfor ikke at stoppe med at importere soja fra i morgen af, men vi må sikre os, at vi kan se os selv og befolkningen i øjnene på trods af den soja, som vi importerer. Forbrugerne skal kunne sætte tænderne i en grillpølse til sommer uden en skjult, dårlig samvittighed som resultat af skovrydning på den anden side af verden.
Vi har været stolte af at deltage i regeringens klimapartnerskab for fødevarer og landbrug, som Jais Valeur, CEO i Danish Crown, har ledet med en dygtighed, myndighed og ansvarlighed, som vi sjældent har oplevet. Rapporten vi har afleveret til Regeringen peger på mange gode tiltag, der forbedrer produktionen her i landet.
Det er desværre ikke nok. Skal landbrugssektoren reelt bidrage til at gøre verden mere bæredygtig, så skal der tages ansvar for, hvordan sojaproduktionen foregår. Også selvom produktionen af soja sker uden for dette lille lands grænser. Man må stå til ansvar for sin forsyningskæde.
Det har Danish Crown forbilledligt gjort i denne uge ved at fremlægge en konkret handlingsplan, som skal drive udviklingen mod en mere bæredygtig produktion af soja. Hvis Danish Crown vil være verdens mest bæredygtige producent af kød, så er det vigtigt at kunne se befolkningen i øjnene og have styr på sine forsyningskæder, og her er særligt foder relevant, da 90 procent af klimapåvirkningen af dansk grisekød stammer fra foderproduktion og håndteringen af gødning.
Derfor er det flot og vigtigt, at Danish Crown har sendt et klart signal til producenter, kunder og forbrugere med krav om ansvarlig soja og større gennemsigtighed i forsyningskæden. Det skaber stolthed, at I landmænd ikke kun tager ansvar for, hvad der sker på jeres egen bedrift, men også tager ansvar for, hvordan jeres produktion påvirker resten af verden.
Verden er stadig global. Tak for, at I tager ansvar for dette.
Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.