Mere vrøvl fra Kjeld Hansen

Af : Frank Øland, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer

I gårsdagens Effektivt Landbrug har Kjeld Hansen et længere indlæg, der grundlæggende påstår, at det er spild af penge med de to milliarder kroner til jordudtagning over de næste ti år, som regeringen og dens støttepartier har afsat i finansloven.

Hans påstand er, at øget svineproduktion vil æde miljøgevinsten op – ja selv lånekapitalen til mere klimavenlige stalde, der også er et resultat af finansloven, er spild af penge, mener han.

For at styrke sin argumentation kaster Kjeld Hansen om sig med tal – som han plejer – og heller ikke denne gang lykkedes det at bære et sammenhængende argument hjem.

Sagen er nemlig den, at Kjeld Hansen er dygtig til at udvælge enkelte tal, se bort fra de tal, der taler i en anden retning og helt misse det store billede.

Hans budskab kan koges ned til, at det er tåbeligt, at der afsættes midler til jordudtagning og, at der åbnes for lånerammer til mere klimavenlige stalde, og det er samtidig tåbeligt, at der ikke gøres nok for klimaet. Det kan man kalde en helgardering.

 

Bliver lidt træt

Sandheden er, at der i dag udledes mindre metan og mindre lattergas fra danske svinestalde, end der gjorde for 15 år siden – på trods af at besætningerne er større. Med andre ord; der arbejdes på mere bæredygtig produktion, og arbejdet virker.

Man bliver lidt træt af Kjeld Hansens utallige forsøg på at underkende det arbejde, danske landmænd gør for både fødevareproduktion, økonomi, klima og miljø, mens han samtidig kalder sig gårdejer.

I hvert fald rammer han i sine økonomiske påstande meget langt fra skiven, fordi præmissen altid er, at Danmark er en isoleret enhed. Men sådan fungerer det ikke, hverken når det gælder økonomi eller klima. Dansk landbrug er blandt verdens fremmeste til at producere effektivt og også til at finde de nye løsninger, som skal fremtidens fødevarer mere bæredygtige. Vi skal medvirke til at finde løsningerne – det giver ingen mening at drosle dansk landbrug ned for så at øge produktionen i andre lande med større udledning til følge.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også