Nej til forbud mod minkavl

Det er usmageligt, at SF og andre partier nu forsøger at udnytte coronaen og situationen omkring, at flere minkfarme er ramt af den, til at kræve et forbud.

Af Bjarne Laustsen (S), Medlem af Fødevareudvalget, Folketinget

Socialdemokratiet kommer ikke til at lægge stemmer til SF’s forslag om et forbud mod minkavl i Danmark i min tid som socialdemokrat.

I Danmark har vi en lang række dygtige producenter af alt mellem himmel og jord. Det er det, vi kalder produktions-Danmark. Jeg er oprigtigt stolt af, at vi har så mange initiativrige og dygtige producenter – herunder også minkavlere.

Sagen er den, at man kun producerer det, som kan afsættes herhjemme eller ude på verdensmarkedet. Vores produktion er brugerdrevet – man producerer de varer, som kunderne vil købe. 

- Usmageligt

Dette er dog ikke første gang, at flere af Folketingets partier har forsøgt at udfase pelsdyrproduktion i Danmark. Sidst, det skete, var et forbud mod hold af ræve I Danmark. Her undlod Socialdemokratiet som det eneste parti at stemme for et forbud, fordi jeg godt var klar over, at det næste ville være, at man ville komme og kræve et forbud mod minkavl.

Jeg synes, at det er usmageligt, at SF og andre partier nu forsøger at udnytte coronaen og situationen omkring, at flere minkfarme er ramt af den, til at kræve et forbud.

Mit synspunkt er tværtimod, at vi skal hjælpe en branche, der er i knæ, fordi den ligesom en lang række andre danske eksportbrancher er kommet i klemme på grund af coronaen.

Jeg føler med de avlere og deres familie, som bliver angrebet, fordi mennesker har smittet mink. Det er ikke minkene, der har smittet menneskene. Derfor vil det også være forkert at støtte et forbud mod minkavl i Danmark. 

Lad forbrugeren træffe valg

Det er rigtigt, at vi skal sørge for, er at vi har en ordentlig dyrevelfærd, og at vores produktioner er miljørigtige og bæredygtige. Jeg er helt med på, at der for eksempel findes folk, der kun vil spise økologiske produkter – ja, selv Veganerpartier er nu opstillingsberettigede. Det har jeg stor respekt for. At folk træffer et valg om, hvad de vil spise og forbruge.

Men uanset hvilken produktionsform, man vælger til fremskaffelse af fødevarer og beklædning, er der miljø- og klimamæssige omkostninger. Jeg har stor tillid til, at forbrugerne selv er i stand til at træffe det valg. 

 

 

 

 

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også