bannerPos

Ønsker politikerne overhovedet at se løsningerne?

Debatindlæg

14-08-2019 08:56
Politikerne efterlyser løsninger for at nedbringe klimabelastningen. Der er eksisterende løsninger på nitrat-, ammoniak- og lattergasproblemerne fra handelsgødning. Men ifølge skribenten spænder de samme politikere ben for at løse problemerne.

Af Allan Holm Nielsen, Product Manager, ph.d., Flex Fertilizer System ApS, Hvidkærvej 3, 5250 Odense SV

Da jeg for små 5 år siden startede hos Flex Fertilizer System i Odense, og lærte om de produkter jeg nu skulle til at udvikle videre på, var der en oplagt kandidat at starte på: Flex Foliar N18 bladgødninger. For ikke alene var produktet skånsomt og effektivt – det løste også det store hotte emne, politikerne skældte ud på dengang: nitratforurening af vores vandmiljø. Så det skrev vi om – og fortalte om – og forsøgte at gøre til et selling-point.

Men interessen udeblev. Politikerne var måske nok nysgerrige – og det var oplagt at lave et produkt som dette til en undtagelse i den dengang meget lave kvælstof-kvote, så man fremmede miljøvenlig gødskning over den knap så miljøvenlige. Men nej. Intet skete.

Nu står vi her så igen. Og nu er det ikke bare nitratudvaskningen, vi taler om. Nu er det løsningen på Ida Aukens løfte om at nedbringe ammoniak-udledningen fra handelsgødninger, og det er en reduktion af klimabelastningen igennem lattergas-reduktion.

Også gødning til jorden

Denne gang er det ikke kun vores bladgødninger, der løser både nitrat-, ammoniak-, og lattergasproblemet – der er interessante. Det er også gødning til jorden, hvor vores måledata viser en markant lavere ammoniak-udledning end UAN, ammonium-nitrat og urea (selv med urease-inhibitor) og de andre »pH-neutrale« løsninger. Men igen står vi her, og føler vi taler for døve øren. Den tidligere miljø- og fødevareminister har sågar indført en »straf-aktion« på vores typer gødning ved at kræve, at urea-baserede gødninger skal tilsætte urease-inhibitor, som ikke alene vil være stærkt fordyrende, det vil være i direkte modstrid med behovet.

Så nu skal vi i stedet bruge tid og kræfter på at søge om dispensation hos Miljøstyrelsen – og selvom det giver anledning til at dokumentere endnu grundigere, hvad vi kan, så er det reelt spild af penge. Penge, der kunne være brugt på at lave vores produkter endnu bedre i stedet.

Nogle gange kan man blive i tvivl om, om politikerne overhovedet ønsker at løse problemerne? Om de bevidst ignorerer åbenlyse løsninger for at holde gryden i kog og bevare noget at skælde ud på.

Men nu er det i hvert fald sagt og skrevet igen: Der er eksisterende løsninger på nitrat-, ammoniak- og lattergasproblemerne fra handelsgødning. Hvis nogen altså gider høre om det, anerkende det, købe dem og dermed gøre noget ved problemerne.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

NutriFair 2020 får øget fokus på jagt og biogas

Arrangørerne bag næste års NutriFair-arrangement afslører nu, at der kommer et nyt område med fokus på jagt. Derudover får messen også stort fokus på biogas.

Mejeriforeningen sparker gang i klimadebat

Mejerisektoren vil være klimaneutral i 2050. Skal det mål nås, kræver det en indsats fra hele værdikæden, lyder det fra Mejeriforeningen. Derfor samler Mejeriforeningen nu politikere, forskere, organisationer, virksomheder og landmænd til debat om, hvordan man kommer frem til de rigtige løsninger og målsætninger for landbruget.

Slik eller vin fra Tyskland? – så husk afgifterne

Det kan være fristende at køre en tur til Tyskland for at hente chokolade, slik, vin eller spiritus til julefrokosten med medarbejderne. Det er nemlig ofte billigere end her i Danmark. Det kan dog hurtigt blive lige så dyrt og mere besværligt på grund af punktafgifter.

De danske svineproducenter samles til årets største møde

Tirsdag og onsdag i næste uge mødes svineproducenter fra hele landet for at debattere, netværke og tanke ny viden i Herning.

Japansk interesse for dansk mælkeproduktion

Japanske politikere og ambassadørfolk blev fyldt med inspiration og ny viden efter et besøg hos den økologiske mælkeproducent Peter Sivertsen ved Lejre.

Majsafgrøder lider under begyndende nattefrost

Efter nattefrosten først i oktober er majsen især i det vestlige Jylland frosset ned flere steder.

Skal dit projekt til løse søer ændres?

Via et webinar delte Seges og Landbrugsstyrelsen for nylig både viden om rammerne for ordningen »etablering af løsdrift i farestalde 2018« og faglig inspiration til kommende projekter. Baggrunden er, at det kan give god mening at søge om forlængelse eller ændring.

Haves: Planteavlsbedrift Søges: Driftsleder

Med farmmanager-konceptet gør VKST det muligt at lease en driftsleder.

Debattøren for det hele vil hellere i Politiken end i Effektivt

Landmand Knud Jeppesen fra Jelling er på relativt kort tid blevet en stemme, man ikke kan ignorere. For tiden er hans store fokus at sætte en kile ind i spildevandsdebatten og på byfolks forurening kontra landbrugets. Han vil dog ikke banke folk oven i hovedet på grund af uvidenhed, for der er meget, han ikke selv ved.
Side 1 af 1665 (33285 artikler)Prev1234567166316641665Next