bannerPos

Ønsker politikerne overhovedet at se løsningerne?

AF: DEBATINDLÆG

14-08-2019 08:56
Politikerne efterlyser løsninger for at nedbringe klimabelastningen. Der er eksisterende løsninger på nitrat-, ammoniak- og lattergasproblemerne fra handelsgødning. Men ifølge skribenten spænder de samme politikere ben for at løse problemerne.

Af Allan Holm Nielsen, Product Manager, ph.d., Flex Fertilizer System ApS, Hvidkærvej 3, 5250 Odense SV

Da jeg for små 5 år siden startede hos Flex Fertilizer System i Odense, og lærte om de produkter jeg nu skulle til at udvikle videre på, var der en oplagt kandidat at starte på: Flex Foliar N18 bladgødninger. For ikke alene var produktet skånsomt og effektivt – det løste også det store hotte emne, politikerne skældte ud på dengang: nitratforurening af vores vandmiljø. Så det skrev vi om – og fortalte om – og forsøgte at gøre til et selling-point.

Men interessen udeblev. Politikerne var måske nok nysgerrige – og det var oplagt at lave et produkt som dette til en undtagelse i den dengang meget lave kvælstof-kvote, så man fremmede miljøvenlig gødskning over den knap så miljøvenlige. Men nej. Intet skete.

Nu står vi her så igen. Og nu er det ikke bare nitratudvaskningen, vi taler om. Nu er det løsningen på Ida Aukens løfte om at nedbringe ammoniak-udledningen fra handelsgødninger, og det er en reduktion af klimabelastningen igennem lattergas-reduktion.

Også gødning til jorden

Denne gang er det ikke kun vores bladgødninger, der løser både nitrat-, ammoniak-, og lattergasproblemet – der er interessante. Det er også gødning til jorden, hvor vores måledata viser en markant lavere ammoniak-udledning end UAN, ammonium-nitrat og urea (selv med urease-inhibitor) og de andre »pH-neutrale« løsninger. Men igen står vi her, og føler vi taler for døve øren. Den tidligere miljø- og fødevareminister har sågar indført en »straf-aktion« på vores typer gødning ved at kræve, at urea-baserede gødninger skal tilsætte urease-inhibitor, som ikke alene vil være stærkt fordyrende, det vil være i direkte modstrid med behovet.

Så nu skal vi i stedet bruge tid og kræfter på at søge om dispensation hos Miljøstyrelsen – og selvom det giver anledning til at dokumentere endnu grundigere, hvad vi kan, så er det reelt spild af penge. Penge, der kunne være brugt på at lave vores produkter endnu bedre i stedet.

Nogle gange kan man blive i tvivl om, om politikerne overhovedet ønsker at løse problemerne? Om de bevidst ignorerer åbenlyse løsninger for at holde gryden i kog og bevare noget at skælde ud på.

Men nu er det i hvert fald sagt og skrevet igen: Der er eksisterende løsninger på nitrat-, ammoniak- og lattergasproblemerne fra handelsgødning. Hvis nogen altså gider høre om det, anerkende det, købe dem og dermed gøre noget ved problemerne.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.

Jensen Seeds styrker produktionsplatform med fransk opkøb

Jensen Seeds, der er en del af DLF-koncernen, underskrev i går aftale om opkøb af det franske frøfirma Astera Seed, der ligesom Jensen Seeds er specialiseret i produktion af grøntsagsfrø. Opkøbet betyder, at Jensen Seeds nu kan øge udbuddet af grøntsagsfrø til kunderne.
Side 1 af 1871 (37405 artikler)Prev1234567186918701871Next