LDM: Arla-valgte har ret til indsigt

Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter fastholder, at hvert repræsentantskabsmedlem i Arla har ret til fuld indsigt for at kunne føre kontrol med virksomheden. Og det er den indsigt, selskabet nu bliver bedt om at give.

For en uge siden sendte LDM's advokat et varsel til Arla Foods om, at LDM på vegne af fem repræsentantskabsmedlemmer gentager ønsket om indsigt i beslutninger og principper omkring fastsættelse af tillæg til mælkeprisen, og om nødvendigt vil få en dommer til at se på repræsentanternes rettigheder.

Forleden kom så svaret fra Arla fra selskabets presseafdeling i form af en kort, skriftlig udtalelse til pressen fra en jurist i selskabet. Han fastslog, at spørgsmålene fra de fem repræsentantskabsmedlemmer »allerede er behandlet grundigt«.

- Det er rigtigt, at spørgsmålene er behandlet, men spørgsmålene er aldrig blevet besvaret, og ingenlunde på skrift, som repræsentanterne har bedt om. Med en senioradvokat, Martin M. Thillemann, i spidsen for et korps af jurister i Arla Foods synes det at være ligetil at finde de relevante papirer frem fra skuffen. Sværere er det ikke, lyder det fra LDM i en pressemeddelelse.

- Har krav på det

- Det burde være hævet over enhver juridisk tvivl, at repræsentanterne, som er mejeriets øverste myndighed, har ret og krav på at se beslutninger og principper, som ligger til grund for mejeriets krav og prisberegninger med mere, som angår andelshaverforhold, skriver LDM og tilføjer:

- Foreløbig er der ingen, som taler om indsigt i prisaftaler med supermarkeder eller andet, som i mange tilfælde kan være underlagt en eller anden form for fortrolighed. Vi taler udelukkende om behandling af andelshaverforhold, altså ejerne, skriver LDM, og tilføjer:

- Hvis der ikke findes nedfældede principper og beslutninger, må det jo betyde, at bestyrelsen hen over kaffebordet laver aftaler for eksempel om, at svenske mælkeproducenter skal have et ekstra tillæg for sommermælk.

-  Det kan jo ikke passe. Sådan driver man ikke virksomhed på andelshavernes bekostning. Der må være et referat, hvor beslutningen fremgår, og der skulle også gerne være nedfældet principper om hvilket grundlag, der ligger til grund for de forskellige tillæg, lyder det fra LDM.

mip

Læs også