Flere danskere er klar til klimaafgifter på mad

Et stigende antal danskere er nu klar til at betale ekstra for klimabelastende fødevarer som kød og mælk

Flere og flere danskere melder sig klar til at acceptere en højere betaling, hvis de tager varer som kød og mælk med i indkøbskurven. 

Det viser en ny meningsmåling, som Megafon har lavet for Politiken og TV2. 

Her erklærer 23 procent af de adspurgte sig enige i, at der skal indføres en afgift på to kroner per liter mælk som led i den grønne omstilling. Selvom et flertal på 64 procent er uenige, er det alligevel en stigning i forhold til en lignende måling fra 2020, hvor kun 13 procent dengang erklærede sig enige.

Endnu flere - 28 procent - er enige i, at der bør indføres en afgift på 13 kroner for et halvt kg oksekød, mens 60 procent er uenige. Også her ses en stigning i opbakningen, idet 23 procent for to år siden mente, at der skulle indføres en afgift.

Lavere moms på grønt

Beløbene svarer til varernes prisstigning, hvis Klimarådets forslag om en bred CO2-afgift på 1.500 kroner per ton CO2 blev indfaset.

- Det er værd at lægge mærke til, at flere folk har lyst til at sige ja til afgifter, selv i en situation hvor der er krise, og økonomien er stram, siger Bente Halkier, professor i sociologi, til politiken.dk.

Ligeledes har tænketanken AxcelFuture foreslået en afgift på kød på 20 kroner per kg okse-, kalve- og lammekød. 

Til gengæld mener tænketanken, at man skal sænke momsen på frugt og grønt til 15 procent, så det ikke bliver dyrere for en gennemsnitsfamilie at købe ind, siger Finn Laurtizen, seniorrådgiver hos AxcelFuture.

Læs også