EU overvejer støtteopkøb af svinekød

EU Kommissionen overvejer nu at købe op af grisekød for at støtte de europæiske svineproducenter. EU's polske landbrugskommissær Janusz Wojciechowski indkaldte mandag til møde om et muligt EU-støtteopkøb af svinekød, skriver DR.

Svineproducenter i hele Europa er under pres på grund af lave priser, høje priser på foder samt høje energipriser, der æder af overskuddet.

I den forbindelse indkaldte EU's polske landbrugskommissær Janusz Wojciechowski mandag til møde om et muligt EU-støtteopkøb af svinekød for at forsøge at rette op på priserne, skriver DR.

21 medlemmer af Europa-Parlamentet står bag et nødråb til landbrugskommissæren, og parlamentarikerne kommer fra 10 forskellige EU-lande – blandt andet Irland, Belgien og Frankrig. Repræsentanterne fra de pågældende lande ønsker, at kommissionen går ind med økonomisk støtte til de hårdt trængte svineproducenter i EU.

Lige nu er udbuddet af svinekød nemlig alt for højt i forhold til efterspørgslen.

Det skyldes blandt andet, at Kina importerer langt mindre svinekød, og samtidig har coronarestriktioner givet en markant nedgang i salget af svinekød til blandt andet restauranter og cateringfirmaer.

Svineproducent: – Dårlig idé

Og så er der hele det fakum, at den afrikanske svinepest i Tyskland, og senest udbruddet i Italien, har udfordret eksportmarkedet.

Til DR udtaler smågriseproducent og bestyrelsesmedlem i Danske Svineproducenter Kristoffer Serup Hald dog, at han ikke er begejstret for ideen om, at EU skal gå ind og støtte med opkøb.

- Det kan godt være fristende som et quick-fix, men jeg mener, at vi står bedst ved at lade markedet styre det her, siger han til DR.

Han mener nemlig, at EU-støtteopkøb vil være en ulempe for dansk svineproduktion, som har nogle af de laveste produktionsomkostninger i EU og derfor står bedre rustet til at klare den nuværende krise.

 

Læs også