Høje priser skabte ny rekord for mejerieksporten

I 2021 blev der eksporteret danske mejeriprodukter for det hidtil højeste beløb, nemlig 21,08 milliarder kroner. Rekorden blev sat til trods for, at der var mindre mælk til rådighed. Det skriver Mejeriforeningen på Mejeri.dk.

Frem til sommeren 2021 var der ikke meget, der pegede i retning af ny rekord for den danske mejerieksport. Tværtimod lå eksportværdien væsentligt under de foregående år, blandt andet fordi mejerierne havde svært ved at afsætte deres dyre oste til den internationale foodservicesektor på grund af coronapandemien. Det blev der imidlertid rettet op på hen over efteråret, skriver Mejeriforeningen på Mejeri.dk.

- Fra august og resten af året steg eksportværdien hver måned med mellem 10 og 20 procent, så vi er endt med en samlet eksportværdi på 21,08 milliarder kroner, fortæller chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Niels Ole Nielsen, til Mejeri.dk. Det er ny rekord og skal endda ses i lyset af, at mælkeindvejningen var svagt nedadgående i andet halvår.

De stærkt stigende priser på mejeriprodukter hen over efteråret skyldes ifølge Niels Ole Nielsen blandt andet, at det globale udbud af mælk er faldet, samtidig med at efterspørgslen har været stabil – ikke mindst fordi Kinas import af mejeriprodukter har været rekordhøj.

Eksportværdi steg

Ost udgør mere end 50 procent af den samlede eksportværdi.

- Ost har altid været den afgørende spiller på eksportområdet. Derfor har det stor betydning, at eksportværdien for ost steg med 5 procent i 2021, siger Niels Ole Nielsen til Mejeri.dk.

Eksporten til det suverænt største marked, Tyskland, steg med 13 procent til 3,64 milliarder kroner.

Læs også